De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Prive Roddelbox]
[CMG]

Wereldkampioen zet
toppers voor joker

door Berry Zand Scholten - ASSEN, vrijdag

De Drentse hei mag dan zinderen van de hitte aan de vooravond van de Nederlandse WK Superbikeraces, de koude oorlog woedde er gisteren al in volle hevigheid. Alle topcoureurs van het wereldkampioenschap waren gistermiddag al naar het TT-circuit van Assen gekomen: Pierfrancesco Chili, Troy Corser, Colin Edwards, Aaron Slight, Akira Yanagawa, Noriyuki Haga... en wie ontbrak er? Wereldkampioen Carl Fogarty, fabriekscoureur van Ducati.

Dit tot grote woede van de andere sterren, van wie Chili zich tot spreekbuis manifesteerde. "Dit is de zoveelste keer dat Fogarty ons voor joker laat zitten en de pers in de maling neemt", aldus de heetgebakerde Italiaanse veteraan die nu voor Suzuki rijdt. "De organisatie van dit Superbike WK zou Fogarty eens een forse boete moeten geven, want de portemonnee is bij hem het gevoeligste lichaamsdeel!"

Vorig jaar, toen Chili nog voor Ducati reed, kwam hij na zijn zege in de eerste heat met Fogarty in botsing waarna hij ten val kwam en de race niet kon uitrijden. Die crash resulteerde later in een spectaculaire bokswedstrijd in de perskamer tussen Chili en Fogarty. Pierfrancesco Chili, bijgenaamd 'Franky', rijdt nu voor het Suzuki-fabrieksteam op een sterk verbeterde GSX 750 R. Het afgelopen weekeinde won hij daarop al een manche in de Oostenrijkse race op het A1-circuit van Zeltweg.

Ducati is bijna traditiegetrouw leider in de tussenstand van dit WK. Carl Fogarty heeft 363 punten, zijn Ducati-teamgenoot Troy Corser staat tweede met 302 punten, gevolgd door de Amerikaanse Honda-coureur Colin Edwards (301), Aaron Slight (252), Yanagawa (215) en Chili (185).

In de Super Sportklasse zijn de ogen gericht op de Nederlandse coureur Wilco Zeelenberg, die zondag schitterend derde werd in Oostenrijk en die nu, met zijn fraaie Dee-Cee-Racing-Yamaha R6, op de zevende plaats staat voor de 600cc World Cup. Vanmorgen beginnen in Assen de vrije trainingen. Vanmiddag en morgen de hele dag zijn de kwalificaties voor de grote wedstrijden van zondag. De Superbikerace wordt zondagmiddag over twee heats verreden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.