De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]

Blangé geeft volleybalploeg
opkikker aan vooravond EK

AMSTERDAM, vrijdag

De trots van een regerend olympisch en Europees kampioen zal niet van ze afstralen. De mannen van het Nederlandse volleybalteam beginnen volgende week dinsdag in Wenen met gepaste bescheidenheid aan de Europese titelstrijd. Door het dramatische WK en de mislukte World League is het zelfvertrouwen flink aangetast. Toch is Nederland een voorname medaillekandidaat. De terugkeer van Peter Blangé gaf de gekrenkte ploeg een echte opkikker. Maar de verloren zoon zelf is voorzichtig: "Het is niet reëel te verwachten dat we meteen weer Europees kampioen worden."

"Ik heb mijn draai weer gevonden en ik ben blij zelf te mogen werken aan een mooi slot van mijn carrière", zegt Blangé. "Maar ik merk wel dat het zelfvertrouwen van dit team een flinke deuk op heeft gelopen. Er is veel terrein verloren gegaan. We zijn geen gedoodverfde finalist meer en in de afgelopen periode is van bijna elke serieuze tegenstander wel een keer verloren. Het ontzag voor ons bestaat niet meer. Een paar jaar geleden gaven enkele ploegen het tegen ons bij voorbaat al op en lieten ze de reserves opdraven. Die tijd is voorbij." Toch reist de spelmaker met vertrouwen naar Oostenrijk. "Ik heb wel het gevoel dat we het tij ten goede kunnen keren. De vastheid komt terug en dankzij de overwinning op het pre-olympisch toernooi groeit het zelfvertrouwen."

Maar hoe is nu de relatie met Toon Gerbrands, de man die Blangé ruim een jaar geleden wegstuurde en deze zomer weer een beroep op hem deed? "We hebben goede afspraken gemaakt en we hebben allebei het nationaal team nodig om onze doelen te bereiken", zegt de spelverdeler. "Er zijn nu geen problemen meer."

Aanvoerder Bas van de Goor, die zijn leidende rol nu deelt met Blangé, is er heilig van overtuigd dat Oranje op weg terug is. "Met Peter is er meer rust en vertrouwen in het spel. Hij is de architect van het aanvalsspel en weet precies wat-ie doet." Volgens Van de Goor heeft het team, dat Blangé een jaar geleden nog als een baksteen liet vallen, de eigenzinnige spelverdeler weer onvoorwaardelijk geaccepteerd. "Iedereen is positief. Samen met Guido Görtzen en Peter ben ik nog en keer uit eten geweest om het een en ander uit te spreken. Maar we waren er snel uit. We willen allemaal graag winnen en hebben elkaar daarbij nodig. De rest is niet belangrijk."

Bondscoach Gerbrands spreekt zelfs van een ideale sfeer. "Peter heeft op een slimme manier rust gebracht. Tijdens de World League is er in het team wel uitgebreid over zijn terugkeer gesproken. En die terugkeer was onvoorwaardelijk, dus dat is geen gespreksonderwerp meer." Over de medaillekansen in Wenen denkt Gerbrands genuanceerd. "Dit is een kort en heftig kampioenschap. In de poule kunnen we ons geen misstap permitteren. Ook Frankrijk en Tsjechië, de eerste tegenstanders, benaderen we heel serieus. Maar ons minimale doel is de halve finale. En daarin zullen Joegoslavië, Italië en Rusland zich ook wel plaatsen. Dan wordt het er op of er onder. Maar het verschil met het verleden is dat wij nu op deze teams jagen en zij niet meer op ons. We zijn geen favoriet meer, dat is niet ongunstig."

De EK in Wenen is eigenlijk de finale van een twee jaar durende Europese competitie. De eindronde, waarvoor slechts acht ploegen zich konden plaatsen, is geen kampioenschap dat op zichzelf staat. In Wenen zijn ook twee plaatsingsbewijzen voor het eerste olympische kwalificatietoernooi te verdienen. Olympisch kampioen Nederland maakt als titelverdediger ook nog kans op een wild card voor dit plaatsingstoernooi in Japan, maar wil zich veel liever op eigen kracht plaatsen. Dan moeten de mannen van Gerbrands op zondag 12 september wel in de finale staan. Dat zou dus een dubbele opluchting betekenen. De bondscoach vat de missie als volgt samen: "Binnen een jaar beginnen de Olympische Spelen en dit is een perfect moment om aan iedereen te tonen dat we weer mee kunnen doen voor de prijzen." Ook als het EK geen succes wordt maakt de geplaagde Gerbrands zich geen zorgen om zijn positie. "Toen ik begon wist ik dat het ook wel eens tegen zou kunnen zitten en dat wisten de mensen van TopVolleybal Nederland ook. Wij volleyballers werken met een visie en zijn niet impulsief. Ik ben er van overtuigd dat we op de goede weg zijn. Deze ploeg kan alleen maar sterker worden. En ik maak me geen seconde druk om mijn baantje."

De selectie: Misha Latuhihin, Sander Olsthoorn, Reinder Nummerdor, Guido Görtzen, Richard Schuil, Mike van de Goor, Bas van de Goor, Peter Blangé, Marko Klok, Albert Christina, Justin Sombroek en Martijn Dieleman.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.