De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]

Rode Duivels snakken naar stabiliteit

door Raymond Kerckhoffs - KRAAINEM, vrijdag

De armoede tekent zich af in cijfers. Niet alleen wist het Belgisch elftal van de laatste elf 'makkelijke' oefeninterlands er slechts twee te winnen, een zichtbaar elftal of spelsysteem is er ook nog steeds niet. Het afgelopen jaar werden liefst 44 spelers opgeroepen, maar tot op heden zijn er slechts twee zekerheden bij de Rode Duivels; uitgerekend de 30-plussers Lorenzo Staelens en Marc Wilmots. Door de wanprestaties werd Georges Leekens inmiddels al door de Waalse oppositie aan de kant geschoven, waardoor de 60-jarige Robert Waseige de ondankbare taak kreeg om uit het niets een geheel te smeden. Zaterdag tegen Oranje maakt hij zijn vuurproef, maar gisteren op de voorlaatste training van de Belgen was er van duidelijkheid nog lang geen sprake.

Ondanks de penibele situatie blijft gemoedelijkheid troef bij onze Zuiderburen. Over negen maanden start Euro 2000, maar Waseige wil de tijd niet als de grootste tegenstander zien. Kalm met een pint in zijn hand schudt hij zijn hoofd. "Nederland is natuurlijk een tegenstander van wereldformaat, maar daar hou ik me nu niet mee bezig. We moeten alle aandacht op onszelf richten. Als ik mijn spelers lastig val met de opstelling van Oranje, dan stappen ze zaterdag niet met een klein, maar met een groot complex het veld op."

De aimabele Waseige draait niet om het onderwerp heen. "Er is een duidelijk probleem. Er is nog geen elftal zichtbaar. Daarom richt ik me nu vooral op stabiliteit in de opstelling. Op die manier probeer ik het zelfvertrouwen bij de spelers terug te winnen. Ze moeten weer kunnen genieten van het spel. Maar verwacht geen wonderen, ik ben geen tovenaar!"

De orthodoxe discipline van Leekens is afgeschaft, de trainingen worden weer met de losse hand geleid. Maar de gewenste duidelijkheid was gisteren op het zonovergoten trainingscomplex in Kraainem niet te ontdekken. Er werden nog wel oranje (!) hesjes uitgedeeld, maar enige houvast voor de opstelling gaf dat niet. De nadruk lag vooral op praatsessies en op de defensieve organisatie. Liefst twee keer toverde Waseige een totaal nieuwe laatste lijn tevoorschijn. De aanvallers mochten zich alleen uitleven in dode spelmomenten. "Ik heb nog maar kleine twijfels", zei de 'nieuwbakken' bondscoach dapper na afloop. Om er later aan toe te voegen: "In de centrale verdediging, op het middenveld en in de aanval ben ik er nog niet uit!"

Ook al wordt Waseige in de Belgische pers al gekscherend 'Opa' genoemd. "Als het vriendelijk bedoeld is heb ik er geen probleem mee, als het cynisch of ironisch is wel", voorlopig wil hij alleen de positieve aspecten van zijn functie zien. "De spelers durven elkaar weer commentaar te geven, terwijl de concentratie en inzet optimaal zijn. Er werd in een hoog tempo getraind. Dat is een vooruitgang."

Lichtpuntjes in het donker. Ondanks de afgang op het WK en de negatieve oefenreeks heerst er geen vrees voor Oranje bij de Rode Duivels. "Het is maar een vriendschappelijke wedstrijd", bagatelliseert Waseige het prestigeduel waar de twee organisatoren van het komende Europese kampioenschap tegenover elkaar staan. "Voor zo'n wedstrijd hoef ik de druk toch niet op te voeren. Als het nu meteen een kwalificatiewedstrijd was, zou ik een stuk zenuwachtiger zijn. Het duel tegen Nederland zie ik als een ideale testcase. Ik heb me deze heel week geconcentreerd op onze tactiek en ons positiespel. Al zal ik in De Kuip wel de nadruk leggen op de verdediging. Die moet tegen de aanvallende macht van Nederland immers optimaal functioneren. Mijn uitgangspunten voor zaterdag zijn dat we in een goed tempo spelen, diep gaan en indien het mogelijk is ook nog een goed resultaat neerzetten."

Maar de uitslag is voor de Belgen voorlopig even ondergeschikt. Dit keer is de prestige der Lage Landen voor onze zuiderburen niet zo belangrijk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.