De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Prive Roddelbox]
[CMG]

Oranjebal op US Open

door Dick Springer - NEW YORK, vrijdag

Als een gewaarschuwd mens betrad Richard Krajicek gisteren het Louis Armstrong Stadium, om er drie sets later als winnaar vanaf te lopen. Lorenzo Manta, de Zwitser die Krajicek tijdens de derde ronde op Wimbledon nog zo lelijk te kijk had gezet, kwam op Flushing Meadows nimmer in de buurt van een tweede stunt tegen de Nederlander: 6-2, 6-4, 6-1. John van Lottum vergrootte de feestvreugde in het Oranje-kamp, door zich een uurtje later ten koste van de Kroaat Ivan Ljubicic (4-6, 7-6, 6-3, 7-6) bij de poort van de derde ronde te melden. In die derde ronde mogen beide Nederlanders onderling uitvechten wie zich voor de vierde ronde van de US Open plaatst.

Wie de Wimbledon-ontmoeting tussen Krajicek en Manta had bijgewoond, kon gisteren maar moeilijk geloven dat in New York dezelfde twee spelers tegenover elkaar stonden. In Londen immers wandelde Krajicek de hele partij achter Manta en alle andere feiten aan om uiteindelijk in vijf sets ten onder te gaan. Maar gisteren was Krajicek vanaf de eerste slagenwisseling heer en meester, zoals dat van de huidige nummer dertien van de wereld verwacht mag worden. Twee sets lang speelde hij voortreffelijk tennis, waarna Manta zich in de derde set realiseerde met een 'mission impossible' bezig te zijn en het moede hoofd liet hangen.

"De eerste twee sets waren van hoog niveau, in de derde set was hij duidelijk de weg kwijt", luidde de analyse van Krajicek, die na afloop vooral te spreken was over zijn service-returns en zijn backhand, normaal gesproken beslist niet zijn sterkste wapens. "Op Wimbledon stond ik al een set achter voordat ik het goed en wel in de gaten had, nu was ik vanaf de eerste slagenwisseling scherp. Hij moest hard werken voor zijn punten en ging daardoor fouten maken."

Die fouten maakte Krajicek nauwelijks, hetgeen niet alleen tot een positief resultaat leidde, maar ook zijn danig aangetaste zelfvertrouwen een flinke duw in de goede richting gaf. "De afgelopen weken was het allemaal niet best. Vooral van mijn nederlaag tegen Ulihrach (op Long Island, de week voorafgaand aan de US Open, red.) heb ik mentaal veel last gehad, ik stond de ballen toen finaal te missen. Maar nu gaat het alweer een heel stuk beter. Als ik die opgaande lijn kan vasthouden, komt het zelfvertrouwen vanzelf terug. Tot nu toe heb ik hier nooit optimaal gepresteerd (de US Open is het enige Grand-Slamtoernooi waarop Krajicek nooit de halve finales bereikte, red.), dus ik wil hier dolgraag ver komen. Maar op dit moment kijk ik niet verder vooruit dan de eerstvolgende wedstrijd."

Waarin Krajicek het dus opneemt tegen John van Lottum, die gisteren bepaald minder goed uit de startblokken schoot dan zijn landgenoot. "Mijn start was gewoon slecht, ik begon veel te mat aan de partij", aldus Van Lottum, die tussen zijn eerste-rondepartij van maandag en het duel van gisteren helemaal niets had gedaan, om zijn licht geblesseerde knie zoveel mogelijk te sparen. "Gelukkig had ik er nu weinig last van, pas toen in de vierde set de vermoeidheid de kop opstak, speelde ook de knie weer wat op."

Van Lottum zal zich dan ook weer melden bij Jan Naaktgeboren, de fysiotherapeut uit het 'Team Krajicek', bij wie Van Lottum de afgelopen dagen ook al kon aankloppen. "Hij heeft mijn meniscus helemaal losgemaakt, ik ben hem veel dank verschuldigd. Dat ik nu uitgerekend tegen Richard speel, betekent niet dat Jan mij niet meer wil behandelen. Zolang ik maar niet in Krajiceks tijd kom."

Het Nederlandse onderonsje heeft voor Van Lottum geen speciaal karakter. "Iedere tegenstander is voor mij een tegenstander, waar hij vandaan komt maakt mij niets uit. Ik ben naar New York gekomen om iets goeds neer te zetten en zal dus alles op alles zetten om de vierde ronde te bereiken. Want eigenlijk heb ik tot nu toe 'gewoon' aan de verwachtingen voldaan. Winnen van een qualifier (Suzuki, in de eerste ronde) en een lucky loser (Ljubicic, gisteren) was ik aan mijn stand verplicht. Tegen Krajicek heb ik niets te verliezen, dat kan alleen maar in mijn voordeel werken."

Krajicek en Van Lottum hebben nog nooit een volledige wedstrijd tegen elkaar gespeeld. Begin dit jaar troffen zij elkaar in Tokio, maar toen moest Van Lottum al na vier games opgeven met nekklachten. "Veel zal afhangen van Richards service, maar kansloos ben ik zeker niet", keek Van Lottum vooruit op het Nederlandse onderonsje. "Richard heeft dit jaar al van mindere spelers verloren." Al toonde Krajicek gisteren tegen Manta aan dat dat niet meer dan een pijnlijke vergissing was.

• Seda Noorlander heeft zich niet weten te plaatsten voor de derde ronde van de US Open. Jennifer Capriati, eerder dit jaar in de tweede ronde op Wimbledon nog verrassend door de Nederlandse verslagen, nam gisteren op de banen van Flushing Meadows sportieve revanche. In het prachtige Louis Armstrong Stadium wist Noorlander nog wel de eerste set te winnen, maar een herhaling van haar Wimbledon-stunt zat er daarna geen moment meer in: 7-5, 1-6, 4-6.

US Open, 29 miljoen gulden. Mannen, tweede ronde: Krajicek (Ned/12) - Manta (Zwi) 6-2 6-4 6-1, Van Lottum (Ned) - Ljubicic (Kro) 4-6 7-6 6-3 7-6, Agassi (VSt/2) - Pretzsch (Dui) 6-3 6-2 6-1, Kiefer (Dui/15) - Kohlmann (Dui) 6-3 6-2 6-2, Tieleman (Ita) - Blanco (Spa) 6-4 6-3 6-3, Medvedev (Oek) - Lareau (Can) 6-4 6-1 6-0, Hewitt (Aus) - Arthurs (Aus) 6-2 6-4 7-6.

Vrouwen, tweede ronde: Seles (VSt/4) - Farina (Ita) 6-2 6-3, Serena Williams (VSt/7) - Kostanic (Kro) 6-4 6-2, Serna (Spa) - Testud (Fra/14) 6-3 6-3, Halard-Decugis (Fra/9) - Fang (Chn) 6-2 6-3, Clijsters (Bel) - Gersi (Tsj) 6-3 6-2, Frazier (VSt) - Zvereva (WRu) 6-2 6-4, Cocheteux (Fra) - Plischke (Oos) 6-3 4-6 6-3, Montolio (Spa) - Suarez (Arg) 7-6 6-2. Dubbelspel, eerste ronde: Arendt/Bollegraf (VSt/Ned/15) - Dokic/Pisnik (Aus/Slv) 6-2 6-1.

Dubbelspel, eerste ronde: Arendt/Bollegraf (VSt/Ned/15) - Dokic/Pisnik (Aus/Slv) 6-2 6-1.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.