De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]

Minister stemt in
met verkoop Una

Van een onzer redacteuren - DEN HAAG, vrijdag

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft gisteren op de valreep ingestemd met de verkoop van het energieproductiebedrijf Una aan de Amerikaanse energiegigant Reliant Energy.

Volgens de wet is toestemming van de minister nodig voordat elektriciteitsbedrijven in andere handen mogen overgaan. Dat proces verliep bij het energieproductiebedrijf Una bijzonder stroef. Het verzoek voor toestemming lag in maart al bij de minister en de beslissingstermijn liep gisteren af. Jorritsma weigerde eerder haar toestemming te geven omdat de bedrijven nog niet voldeden aan de voorwaarden die de Eerste en Tweede Kamer aan de verkoop verbindt. Volgens de minister is dat nu wel het geval.

De minister eist dat bij verkoop de elektriciteitsproducenten een bedrag reserveren voor de bakstenenproblematiek, dat zijn de onrendabele investeringen die de sector in opdracht van de overheid in het verleden heeft gedaan. Het ministerie moet nog bepalen hoe hoog die kosten zijn en wie voor welk deel ervan zal opdraaien.

Reliant weigerde in eerste instantie zo'n bedrag, dat in de miljoenen kan oplopen, te reserveren. De Amerikanen vonden dat te ver gaan omdat ze al 4,5 miljard gulden betalen voor Una.

Una en haar aandeelhouders hebben zich nu garant gesteld voor een bedrag van 1,4 miljard gulden, mogelijk oplopend tot maximaal 1,9 miljard gulden. De huidige aandeelhouders zijn gemeenten Utrecht en Amsterdam en provincies Utrecht en Noord-Holland.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.