De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[V & L informatica]
[Nationaal Spaarfonds]

Endemol halveert belang in dochter

Van een onzer redacteuren - HILVERSUM, vrijdag

Amusementsconcern Endemol verkoopt een deel van haar belang in dochteronderneming Helkon Media, de Duitse film- en televisie-distributeur. Ongeveer de helft van Endemols belang wordt samen met nieuwe aandelen op de Frankfurtse effectenbeurs voor beginnende bedrijven (Neuer Markt) gebracht.

De beursgang gebeurt dit najaar. Endemol heeft nu een belang van 51 procent in Helkon. De rest is in handen van twee Duitse aandeelhouders. Zij verkopen niet. Na de beursgang houdt Endemol minimaal 25 procent over. De twee Duitsers, Koenig en Heldmann, behouden ruim 37 procent.

Endemol wil met het geld dat de beursgang oplevert - de verwachte opbrengst houdt het concern achter de kiezen - de eigen internationale distributiepoot versterken en acquireren in het buitenland. Endemol International Distribution draait voorspoedig en is hard op weg een van Europa's toonaangevende distributeurs te worden, meldt het concern in dit verband.

Endemol verwierf medio 1998 een belang van 51 procent in Helkon. Toen liet het concern nog weten dat het belang de komende jaren nog zou kunnen groeien. Die plannen laat het concern nu varen. Helkons beursgang heeft roet in het eten gegooid. Met de beursgang wil de Duitse dochter namelijk twee keer zo groot worden, waardoor Endemol met het huidige belang teveel op Duitsland zou zijn gericht.

Met de beursgang wil Helkon extra kapitaal innen waarmee de positie op de Duitse markt versterkt moet worden. "Zeker in Duitsland is dit de manier om geld te krijgen voor deze kapitaalintensieve bedrijfstak", aldus een woordvoerder van Endemol.

Helkon draaide over het boekjaar 1998/1999 een omzet van bijna ƒ70 miljoen, waarbij het bedrijfsresultaat uitkwam op ruim ƒ4 miljoen. Voor het zojuist begonnen boekjaar wordt rekening gehouden met een verdubbeling van de omzet en een eveneens sterk stijgende winst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.