De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[V & L informatica]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]

ECB verwacht voorlopig
geen wijziging in rente

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

De Europese Centrale Bank voorziet voorlopig geen rentewijziging in euroland. Ook zal het systeem van inschrijvingen door de banken op beleningstenders vooralsnog tegen een vaste rente (nu 2,5 procent) blijven geschieden en niet worden vervangen door een variabel tendersysteem. Bij dat laatste systeem noemen de inschrijvende banken zelf een rentepercentage waartegen ze geld willen lenen van de Centrale Bank die dan een middeling toepast. Dit systeem is flexibeler maar heeft de neiging de rentestand licht op te drijven en zou zeker in het begin een grilliger rentebeeld opleveren dan de ECB lief is.

Verscheidene leden van de ECB-directie alsmede de kersverse nieuwe directeur van de Bundesbank, Ernst Welteke, lieten deze week onafhankelijk van elkaar weten geen reden te zien voor een renteverhoging zolang de inflatie onder controle is. Het enige punt van zorg is de toename van de geldhoeveelheid. Die zit met een maandelijkse groei van 5,6 procent boven het toelaatbare gemiddelde van 4,5 procent, maar een overschrijding gedurende enkele maanden wordt nog niet als zorgwekkend gezien.

Volgens de Finse ECB-directeur Sirkka Hämälainen blijft de inflatie de komende tijd onder de maximaal toelaatbare grens van 2 procent, ook als de economie in de eurozone aantrekt waar de tekenen in diverse landen nu steeds meer op wijzen. De hoge olieprijzen en de relatief lage eurokoers hebben volgens haar nog onvoldoende prijsopdrijvend effect, maar de loonstijging mag niet excessief worden.

De Italiaanse ECB-directeur Padoa-Schioppa relativeerde de opmerking in de maand juli van ECB-president Duisenberg dat maatregelen om de geldgroei en de inflatie te beteugelen (lees een renteverhoging) langzaam post vatten in zijn gedachten. Volgens Padoa-Schioppa gaf Duisenberg alleen maar antwoord op een vraag zonder enig tijdpad aan te geven waarop de ECB de rente verhoogt. "De Amerikaanse Centrale Bank, de FED, laat wel vooraf altijd duidelijk doorschemeren wat de renteplannen zijn, maar de ECB is dat niet van plan", aldus Padoa-Schioppa tegenover financiële journalisten in Frankfurt.

De ECB-directeuren betoogden dat rentebesluiten in de eurozone vooral worden genomen op basis van het bewaken van de prijsstabiliteit en minder op basis van de externe wisselkoers van de euro. Volgens Padoa-Schioppa is de ECB dan ook niet bezorgd over bijvoorbeeld het recente afglijden van de euro ten opzichte van de yen.

De koersverhouding euro/dollar zal de komende maanden vooral bepaald worden door de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en het handelstekort. Als de Amerikanen meer blijven uitgeven dan ze verdienen is een verdere renteverhoging in october door de FED niet uit te sluiten, maar het hangt weer van de mate van voortschrijding van het herstel in Europa af of de eurozone die renteverhoging moet volgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.