De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[V & L informatica]

ING-dochter speelbal
van overnamegeruchten

Van onze verslaggevers - PARIJS, vrijdag

Op de effectenbeurs van Parijs was het aandeel van ING-deelneming Crédit Commercial de France (CCF) gisteren opnieuw speelbal van overnamegeruchten. Dit keer zouden niet alleen ING Groep en het Belgische KBC hun reeds bestaande belangen willen uitbreiden, maar ook de Franse bank Société Générale wel oren hebben naar een overname.

CCF en ING wilden geen enkel commentaar geven. Op de Parijse beursvloer gonsde het van de geruchten dat ING EUR140 over zou hebben voor een aandeel CCF, terwijl KBC vorige week nog EUR130 zou hebben geboden. De Belgische bankverzekeraar ontkende andere berichten dat het recentelijk een deel van haar belang in CCF aan ING heeft doorverkocht.

Op de beurs van Parijs, waar de CAC-40 uiteindelijk 1,8 procent moest inleveren, was CCF de grote uitzondering met een slotnotering van EUR125, ofwel een koerswinst van 2,5 procent. Eerder op de dag was zelfs een hoogste koers bereikt van EUR129. De afgelopen maand werd het aandeel CCF in totaal bijna 20 procent meer waard.

Op een overname van CCF wordt al langer gespeculeerd. 48% van de aandelen van de goed renderende Franse bank is al in buitenlandse handen. ING Groep is met een belang van bijna 19% de grootste buitenlandse aandeelhouder. Het Belgische KBC en Swisslife verdelen de overige 29%, waarbij KBC naar verluidt 14,8% van de stukken in handen heeft en Swiss Life 14,7%.

ING-bestuursvoorzitter G. van der Lugt stelde, eind augustus nog, niet te verwachten dat op korte termijn al duidelijkheid zou ontstaan over wie van de drie uiteindelijk met CCF aan de haal gaat. "Er gebeurt niets met CCF, zolang hét grote Franse dossier nog niet is afgerond", zo stelde hij, doelend op de overnamestrijd waarin de drie Franse grootbanken BNP, Société Générale en Paribas waren verwikkeld.

Aan die overnamestrijd kwam afgelopen weekeind echter vrij onverwacht een einde, toen een elfkoppige bankcommissie oordeelde dat het ongewenst zou zijn dat Société Générale tegen haar zin zou worden overgenomen door BNP. Zowel Société Générale als BNP-Paribas lieten vervolgens weten op zoek te zullen gaan naar een Europese partner.

Volgens een woordvoerder van ING heeft de ontknoping van de Franse bankenoorlog niets veranderd aan de situatie van een week geleden. "Ons belang is in de tussentijd niet toegenomen", aldus de zegsman. Ook de opmerking van Van der Lugt, dat het aandeel CCF met EUR110 al aan de "dure kant" was, zou nog steeds staan. ING zou dan ook geen stukken hebben bijgekocht.

Van der Lugt stelde eind augustus echter eveneens niet te verwachten dat de huidige drie buitenlandse aandeelhouders tot in lengte van dagen aandeelhouder zullen blijven. In de markt werd dat uitgelegd als interesse van ING Groep om de overige aandeelhouders, of één ervan, uit te kopen. Gezien de uitspraken van de woordvoerder van ING zou de Nederlandse bank-verzekeraar echter ook háár pakket kunnen verkopen. "Ook die optie staat open", zo stelt hij desgevraagd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.