De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]

Brinkhorst zet omstreden
inkrimpingswet in ijskast

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, vrijdag

De omstreden Varkenswet lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Tijdens een speech voor varkenshouders van boerenorganisatie LTO-Nederland liet minister Brinkhorst (Landbouw) doorschemeren dat de Varkenswet eigenlijk van de baan is. "Ik zal naar andere wegen moeten zoeken. Want het is tijd voor duidelijkheid. Het is vijf voor twaalf. We hebben een situatie van niet-effectieve wetgeving."

Ook de pijler onder het huidige mestbeleid, het Mineralenaangiftesysteem (Minas) lijkt haar in de huidige vorm de langste tijd te hebben gehad.

De kern van het plan van Brinkhorst komt op het volgende neer. Om aan de Europese Nitraatrichtlijn te kunnen voldoen, mogen de boeren straks maximaal 170 kilo nitraat uit dierlijke mest per hectare uitrijden. "Iedere boer is verantwoordelijk voor zijn eigen mestafzet", zegt Brinkhorst. Dat kan door contracten af te sluiten met bijvoorbeeld een akkerbouwer, of met een mestverwerker.

Dus in plaats van de aloude productie- en varkens- en pluimveerechten zal de productieruimte die een boer krijgt voortaan gebaseerd zijn op de mestafzetmogelijkheden. En daarmee breekt Brinkhorst met het verleden. Immers, de voorziene kwart inkrimping van de varkensstapel was gebaseerd op de historische varkens- en zeugenrechten van de boeren.

LTO presenteerde gisteren aan Brinkhorst haar visie op de toekomst van de varkenshouderij 'Kwaliteit en verantwoordelijk'. Ook LTO voorziet in een inkrimping van de varkensstapel, en legt daarbij de nadruk op mestverwerking.

Voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO C. van Gisbergen vindt dat minister Brinkhorst "positief heeft gereageerd". "Wij zijn ook voor een mestafzetscenario en voorzien een inkrimping van de varkensstapel met 20% de komende 10 jaar. Maar de mestafzet versneld invoeren voor 2005 leidt weer tot een loopgravenoorlog. Er is in de sector de afgelopen twee jaar niets gebeurd. We waren vleugellam door al die juridische procedures. Zaak is dat eerst de rust terugkeert. Maar we hebben nu wel een basis om met Brinkhorst rond de tafel te gaan zitten."

In de praktijk zal de ommezwaai van Brinkhorst betekenen dat veel boeren, met name varkens- en pluimveehouders, hun veestapel flink moeten inkrimpen. Dat erkent ook LTO. De varkens- en pluimveesectoren beschikken in de regel immers niet over flinke lappen grond waarop de mest kan worden uitgereden. "Wie geen afzetcontract kan krijgen zal zijn productie moeten staken", aldus Brinkhorst.

Waarschijnlijk zullen er harde klappen gaan vallen, gezien het feit dat Brinkhorst voorziet in een sociaal plan. Uit Haagse bronnen kon worden vernomen dat het zou gaan om een "redelijk warme sanering" inclusief speciale opkoopregelingen, hulp bij het vinden van een andere baan voor bedrijfsbeëindigers en sociale uitkeringen.

"Nederland heeft niets aan een situatie waarin mensen, hoe sociaal verantwoord ook, bij wijze van spreken achter de geraniums laat zitten", aldus de bewindsman. Een woordvoerder van de minister kon nog niets over het bedrag zeggen van een dergelijk sociaal plan. De verwachting is dat de minister in de eerste helft van deze maand met besluiten komt.

Brinkhorst móest wel haast maken met een grondig herzien mestbeleid, omdat de Europese Unie eist dat er voor 3 oktober een nieuw beleid ligt dat voldoet aan de Nitraatrichtlijn. Nitraten zijn stikstoffen afkomstig uit mest of kunstmest.

Volgens de richtlijn, die Brinkhorst als oud-topambtenaar nog hielp ontwerpen, mag het nitraatgehalte in de grond niet hoger zijn dan 50 mg per liter. Volgens het RIVM bevatte het grondwater in Nederland in 1998 tussen de 100 en 200 mg per liter. Een fikse overschrijding dus, die Nederland op een fikse boete van de EU kan komen te staan.

Tot nu toe bestond de pijler van het mestbeleid uit Minas. Intensieve veehouderijen moeten precies bijhouden wat de aan- en afvoer is van mineralen op het bedrijf. Milieubelasting kan worden afgekocht door heffingen te betalen en dat vindt Brinkhorst "niet kunnen". "We zullen moeten bezien of we de heffingensystematiek van Minas niet moeten aanpassen."

Het doel van Minas is rond 2008 een evenwicht te krijgen in de aan- en afvoer van mineralen op de landbouwbedrijven. Echter, probleem is dat de Nitraatrichtlijn van 2008 is teruggeschoven naar 2003. Daar wringt hem dus de schoen voor Brinkhorst. De evenwichtsbemesting moet dus al in 2003 bereikt worden maar dat lukt met de huidige Minas nooit.

PvdA en D66 prijzen Brinkhorst om zijn aanpak. Volgens deze partijen kiest hij voor een harde, maar onontkoombare en rechtvaardige aanpak. Alle boeren worden verantwoordelijk, en niet meer alleen de varkensboeren. "Dit gaat veel verder dan het plan van Van Aartsen", zegt PvdA-Kamerlid Feenstra. "Maar het is wel uitvoerbaar." D66'er Ter Veer meent dat na vijftien jaar worstelen eindelijk de oplossing van het mestprobleem binnen handbereik is. Ook de VVD en Groen Links reageerden positief.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.