De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Nationaal Spaarfonds]
[Postbank Aandelenfonds]
[V & L informatica]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

BBL-topman Tilmant zeer
tevreden over Barings

Van onze correspondent GEMMA BUTERS - BRUSSEL, donderdag

ING Barings, het voormalige probleemkind van de ING Groep, draait nu weer boven verwachting. De rendementsdoelstellingen voor het jaar 2000 zijn in de eerste helft van dit jaar al overtroffen. "Ik ben zeer tevreden met deze ontwikkelingen", zegt Barings-topman Michel Tilmant, tevens bestuursvoorzitter van de Belgische ING-dochter BBL.

Volgens Tilmant heeft ING Barings in de eerste jaarhelft een rendement op eigen vermogen behaald van 16%, terwijl de lat op 12% lag voor het jaar 2000. "De marktomstandigheden waren erg goed in deze periode", tekent Tilmant aan. "We moeten dus vooral niet denken dat we er nu al zijn. Er is nog een hoop werk te doen."

ING meldde vorige week bij de presentatie van de halfjaarcijfers al dat Barings ƒ330 miljoen aan de winst had bijgedragen, terwijl er vorig jaar nog stevige verliezen uit de bus kwamen. De kosten bij de zakenbank zijn met 17% gedaald. Volgens Tilmant gaat het lukken om de doelstelling van 25% volgend jaar te halen.

"De bedrijfscultuur is veranderd doordat we nu een goed management hebben, dat werkt als een eenheid", meent de Belg, die gisteren de cijfers van BBL presenteerde. "Iedereen kijkt nu voortdurend naar de kostenratio's, iedere week, iedere maand. De financiële discipline is sterk toegenomen."

Tilmant wijst er verder op, dat het risicoprofiel van ING Barings flink is verbeterd. De concentratie van risico's in de opkomende markten zoals Latijns Amerika en Rusland (waar Barings enorme zeperds behaalde) is fors verlaagd zonder dat de activiteiten in die markten zijn afgebouwd. "De kredietportefeuille is al een stuk verbeterd en onze risicodragende gelden zijn met 50% gedaald; we behalen nu dus een veel beter resultaat met een lager risico", aldus de Belgische bankier.

Het moederconcern ING zette vorig jaar stevig het mes in haar zwaar verliesgevende dochter. Van de 9000 medewerkers vlogen er 1200 de laan uit. Daarvoor was de ene na de andere topmanager al vertrokken zonder het bloeden te kunnen stelpen. Dit voorjaar werd er een nieuw directiecomité neergezet en kondigde ING aan dat het afgelopen moest zijn met de sterrenstatus van de zakenbankiers bij Barings, die gewend waren zich per business class te verplaatsen en ieder jaar een enorme gegarandeerde bonus te toucheren, ongeacht de resultaten. Ook mocht er niet meer voor eigen rekening worden gehandeld.

Volgens Tilmant is ING Barings er desondanks in geslaagd goede nieuwe mensen aan te trekken van onder meer Bankers Trust in New York (overgenomen door Deutsche Bank) en van Rabo Securities, onderdeel van de kwakkelende zakenbank Rabo International.

Voor de bonussen is een nieuw systeem uitgedokterd. Er wordt nu per maand naar de cijfers gekeken en op basis daarvan een potje gereserveerd voor de uitkeringen aan het eind van het jaar. "Op die manier hebben we in december geen verrassingen. Iedereen weet wat hij aan toe is", aldus Tilmant.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.