De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Netaspect]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Toch VN-macht op O.-Timor

Van onze correspondent - SINGAPORE, vrijdag

Indonesië heeft gisteren verklaard zijn eerdere weigering om VN-troepen op Oost-Timor toe te laten teneinde de orde te herstellen te heroverwegen. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zijn de voorbereidingen voor het inzetten van een VN-vredesmacht van militairen en politiemannen al begonnen.

Jakarta kwam pas terug op zijn weigering, nadat de VN-Veiligheidsraad en enige lidstaten afzonderlijk fel hadden geprotesteerd tegen het escalerende geweld in de voormalige Portugese kolonie na het referendum van afgelopen maandag over onafhankelijkheid van Indonesië.

"We hebben het nog niet diepgaand besproken", zei de Indonesische minister van Justitie Muladi, "maar zoals de zaken er nu voor staan is het een mogelijkheid die moet worden overwogen."

De Indonesische militaire woordvoerder brigadier-generaal Sudrajat ging een stap verder en zei een VN-macht op Oost-Timor een logisch uitvloeisel te vinden van een referendumuitslag ten gunste van onafhankelijkheid. "Vanzelfsprekend moet er een VN-macht aanwezig zijn tijdens de overgangsperiode, omdat het Indonesische leger en de politie Oost-Timor dan moeten verlaten", aldus Sudrajat.

"Onacceptabel"
De druk op Indonesië is groot. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Stanley Roth, noemde het gedrag van de Indonesische militairen en politie op Oost-Timor "onacceptabel" en zei dat Jakarta het geweld moet beëindigen of moet toezien hoe de internationale gemeenschap een strijdmacht stuurt om de rust te herstellen.

Door steun aan pro-Jakarta-milities op Oost-Timor hebben zowel het Indonesische leger als de politie de afgelopen maanden het geweld op Oost-Timor in de hand gewerkt. Zelfs de VN-waarnemers die hebben toegezien op het referendum en nu de stemmen tellen, moeten het zonder bewaking stellen.

"We hebben geen enkele mogelijkheid onszelf tegen geweld te beschermen", zei het hoofd van de VN-missie, Ian Martin. Gisteren hebben pro-Jakarta-milities opnieuw twee Oost-Timorese VN-medewerkers gedood in Maliana, ten zuidwesten van de hoofdstad Dili.

De hoge opkomst voor het referendum van bijna 99 procent rechtvaardigt het vermoeden dat de intimidatie van de pro-Jakarta-milities niet het beoogde resultaat heeft gehad en dat een overweldigende meerderheid de banden met Indonesië na 23 jaar wil verbreken.

De angst voor wraak van de milities is enorm. Duizenden mensen proberen het geweld te ontvluchten. Gisteren werden 100 mensen, onder wie 25 journalisten die volgens geruchten het volgende doelwit van de milities zouden zijn, met een militair vliegtuig geëvacueerd.

De Indonesische regering zei gisteren na de uitslag van het referendum zeker 200.000 vluchtelingen een kwart van de bevolking te verwachten. Er zijn plannen om de vluchtelingen onder te brengen op West-Timor en omringende eilanden. Het Rode Kruis heeft al voedsel voor 50.000 vluchtelingen binnen Oost-Timor gestuurd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.