De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Netaspect]

Massagraf op vuilnisbelt in Kosovo

Van onze correspondent - BOEDAPEST, vrijdag

Britse leden van de internationale troepenmacht KFOR in Kosovo zijn op een massagraf met 50 lijken gestuit. De Britten troffen de lichamen aan op een vuilnisbelt bij de plaats Ljubidza, op zes kilometer van de stad Prizren.

De vondst werd bekendgemaakt door de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, na een gesprek met de Kosovaarse leider Hashim Thaci. Er werd nog niets gezegd over de identiteit of de etnische afkomst van de doden.

Londen schat het aantal doden in Kosovo op 10.000. Alle bewijzen van het laatste graf zullen worden overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Een dag nadat NAVO-generaal Clark verklaarde dat het etnische geweld in Kosovo een halt is toegeroepen, werd een zigeunerfamilie van vier personen vermoord aangetroffen. Ze waren in de plaats Gornji Dragolevici door kogels omgebracht. De zigeuners worden door de etnische Albanezen ervan beschuldigd de Serviërs te hebben geholpen bij hun poging tot etnische schoonmaak. Bij een aanslag nabij Kosovoska Mitrovica werd een Servische man gedood.

Het geweld tegen de achtergebleven Serviërs in Kosovo ligt ook ten grondslag aan een blokkade die door Serviërs werd opgeworpen bij de plaats Gracanica. Daar protesteerden Serviërs tegen de ontvoering van een plaatsgenoot. Ze eisten meer bescherming van de KFOR-vredesmacht. Bij de wegopwerping kwam het tot vechtpartijen met etnische Albanezen.

De betogers bij de al veel langer durende blokkade bij de grotendeels Albanese stad Orahovac kregen eerder deze week Thaci op bezoek. De voormalige rebellenleider die beloofde dat het UCK voor de deadline van 19 september totaal zal zijn gedemilitariseerd, betuigde hen steun maar wees erop dat in de omgeving wel Russische soldaten toegelaten moeten worden. De inwoners willen niet dat de Russen de Nederlanders aflossen. Ze menen dat de Russen te veel op de hand van de Serviërs zullen zijn. De opmerkingen van Thaci duiden op een mogelijk compromis om zo de blokkade te beëindigen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.