De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Netaspect]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

Europarlement keert
op z'n schreden terug

Van onze correspondent - BRUSSEL, vrijdag

Het Europees Parlement blaft wel, maar bijt niet. Met name de christen-democratische Europarlementariërs (EVP) hebben gisteren flink water in de wijn gedaan. De scherpe kritiek op de Belgische kandidaat-Eurocommissaris Philippe Busquin is afgezwakt, de omstreden Franse socialist Pascal Lamy werd tijdens zijn hoorzitting met fluwelen handschoenen aangepakt en een dreigend conflict met beoogd Commissie-voorzitter Romano Prodi is gesust.

De EP-commissie die woensdagavond nog in meerderheid Busquin afkeurde, laat de Belg alsnog de mogelijkheid met de hakken over de sloot het examen te halen. In een brief aan parlementsvoorzitter Nicole Fontaine schreef de commissie gisteren slechts dat de meningen verdeeld zijn en er daarom geen duidelijke aanbeveling kan worden gedaan. Dat is niet erg vleiend voor Busquin, maar het maakt zijn positie niet onmogelijk.

Volgens waarnemers heeft de Belgische liberale premier Guy Verhofstadt zware druk uitgeoefend op zijn politieke bondgenoten in het Europees Parlement om Busquin te sparen. De liberalen zouden daardoor hun tegenstand hebben afgezwakt, waarna de christen-democraten alleen kwamen te staan en geen meerderheid meer haalden tegen de Waalse socialist. Als Busquin wordt gedwongen zich terug te trekken, dreigt er volgens Belgische commentatoren een crisis in de kersverse paars-groene coalitie van Verhofstadt.

Tam
De hoorzitting van Pascal Lamy, waar iedereen met spanning naar had uitgekeken, werd een bijzonder tamme vertoning. De Fransman kreeg slechts één vraag (van een liberaal) over zijn verleden als kabinetschef van ex-Commissie-voorzitter Jacques Delors. In die periode speelde zich een aantal schandalen af waar Lamy bij was betrokken.

De liberale fractie was na afloop verontwaardigd over de opstelling van de christen-democraten, die van plan waren Lamy het vuur na aan de schenen te leggen. "Dit is uiterst merkwaardig", zei VVD-parlementariër Jan Mulder. "De EVP zou kritische vragen stellen en dat hebben ze niet gedaan." Volgens Mulders collega Elly Plooi heeft de Franse regering druk uitgeoefend op de Franse parlementsleden om Lamy niet aan te pakken.

Politiek coördinator Hannes Swoboda van de sociaal-democratische fractie oordeelde na afloop dat de EVP het veiliger vond haar pijlen te richten op de zwakke kandidaat Busquin. "Dat is een makkelijker slachtoffer uit een klein land die thuis ook onder vuur ligt omdat hij geen Nederlands spreekt."

EVP-fractievoorzitter Hans-Gert Pöttering was eerder op de dag al teruggekrabbeld wat betreft een conflict met Prodi. Pöttering had laten weten dat het EP twee keer wil stemmen over de nieuwe Commissie; op 15 september en drie maanden later nog een keer. Voor Prodi is zo'n proefperiode niet aanvaardbaar. Hij dreigde met opstappen.

Pöttering, die gisterochtend een telefoongesprek voerde met Prodi, haastte zich te verklaren dat het slechts om een juridische kwestie gaat. Wat hem betreft kunnen beide stemmingen op dezelfde dag worden gehouden, als Prodi belooft dat zijn ploeg zich steeds voor het EP zal verantwoorden. Prodi liet enkele uren later weten dat hij "meer dan bereid" is deze oplossing te bestuderen. •






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.