De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]
[Postbank Aandelenfonds]
[ABN AMRO]
[Postbank]

Burgemeester: Vaatstra-moord te emotioneel

Van onze correspondent - KOLLUM, donderdag

Dorpelingen uit de Friese plaats Kollum reageren véél te emotioneel op de verwikkelingen in de zaak-Vaatstra. Dit stelt burgemeester P. Visser van de gemeente Kollumerland.

"Het grote publiek wordt te veel geleid door emoties, waardoor het beeld ontstaat dat het hele asielcentrum in ons dorp is betrokken bij de gruwelijke moord", zo reageert de burgemeester op een emotionele, zeer persoonlijke brief van moeder Maaike Vaatstra.

De 27-jarige Iraakse hoofdverdachte Ali Hussein Hassan, die direct na de moord vluchtte, woonde in het asielcentrum van het Friese dorp.

Brand stichten
Dorpelingen smeedden in de dagen na de lustmoord plannen om brand te stichten in het asielcentrum. Ook wilden sommigen het centrum bestormen en de bewoners te lijf gaan.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Michiel Severein erkent dat half mei bekend werd bij politie en justitie dat dorpelingen kwade bedoelingen koesterden. "Er bestonden buitengewoon akelige plannen, waardoor de veiligheid in gevaar dreigde te komen."

Om de gemoederen tot bedaren te brengen, maakten justitie en gemeentebestuurders twee weken na de moord bekend dat de dader "niet gezocht werd in asielkringen". Daardoor werd de hoogst explosieve sfeer in het woedende Friese dorp ietwat getemperd.

In werkelijkheid werd het asielcentrum reeds vanaf de derde dag na de moord betrokken bij het rechercheonderzoek. Ook had justitie direct al een 'verklikker' op het centrum om eventuele vreemde zaken te melden aan de 20 rechercheurs.

De moord heeft grote weerstand opgeroepen bij de bevolking tegen de vestiging van een permanent asielcentrum in Kollum. Burgemeester Visser zegt dat vluchtelingen niet over één kam geschoren mogen worden. "Voor de bewoners is het lastig om de zaken uit elkaar te houden. Daar kan ik me veel bij voorstellen, maar we moeten proberen de zaken gescheiden te houden."

Enquête
Binnenkort wordt in de Friese gemeente een enquête gehouden over de wenselijkheid van een groot, permanent asielcentrum. Visser hoopt dat tegenstanders hun vooroordelen opzij zetten. "We mogen niet een hele categorie, namelijk de asielzoekers, de deur wijzen, omdat er een verdenking bestaat tegen één persoon."

De Friese burgemeester heeft begrip voor de emotionele brief van de moeder van het slachtoffer. "Het is een signaal van de problemen waarmee het echtpaar al vier maanden worstelt. Het zou geweldig zijn als de dader wordt gepakt, liever vandaag dan morgen. Dan is een groot probleem voor de familie en voor ons dorp opgelost." Moeder Vaatstra is ontevreden over de antwoordbrief van de burgemeester.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.