De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank]
[ABN AMRO]
[CMG]

Politiekorps van
Amsterdam
multi-miljonair

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland is het rijkste van ons land. Mede dankzij een succesvolle manier van bedrijfsvoeren (onder meer met beleggen), heeft het korps als één van de weinige politiekorpsen een bankrekening met een reserve van rond de ƒ170 miljoen, terwijl de waarde van de vaste activa een half miljard gulden nadert.

Minister Bram Peper van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar een methode om de financiële verschillen tussen de korpsen beter in evenwicht te brengen.

Het is de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper een doorn in het oog dat hem verweten wordt zoveel geld in kas te hebben. "Ik denk dat wij het gewoon goed doen, maar in Nederland wordt slecht omgaan met geld altijd beloond; een goede bedrijfsvoering schijnt te worden afgekeurd", aldus Kuiper. Volgens hem heeft het merendeel van de Nederlandse politiekorpsen het financieel zeer moeilijk.

Vorig jaar heeft de hoofdstedelijke politie 8,6 miljoen gulden overgehouden aan beleggingsactiviteiten en rente-opbrengsten. De beleggingen worden overgelaten aan ABN Amro asset-management. Dit blijkt uit de jaarrekening 1998 van het Amsterdamse korps.

Kuiper: "We hebben nu zo'n ƒ170 miljoen in kas. Daarvan hebben we ABN Amro ƒ100 miljoen in beheer gegeven, die daarvan ƒ90 miljoen risicoloos op een termijnrekening heeft gezet en ƒ10 miljoen agressief heeft belegd. Zonder enig risico aan onze kant, omdat we de garantie hebben in ieder geval die ƒ100 miljoen weer terug te krijgen. Het enige risico dat we lopen is dat als de beleggingen tegenvallen en we geen rente krijgen. Maar dat noem ik niet eens een risico, het gaat er ons niet om rente te trekken, maar we proberen wel ons geld op een zo goed mogelijke manier te beheren."

Volgens Kuiper komt zijn korps eigenlijk nog ƒ50 miljoen tekort. "Pas als we dat bedrag kunnen bijschrijven op onze tegoeden bezitten we ƒ220 miljoen. Dat hebben we feitelijk nodig als reserve om alles wat we bezitten te kunnen vernieuwen en/of vervangen. Want het onderhoud van onze panden, vervanging van bijvoorbeeld het wagenpark, portofoons en computers is een heel dure geschiedenis..."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.