De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[CMG]
[ABN AMRO]
[Eurocard Mastercard]
[Postbank]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Aandelenfonds]

Lijfrente-aftrek
dupeert duizenden

door Rob Sebes - DEN HAAG, vrijdag

De pensioenopbouw van 161.000 werknemers wordt fors duurder door het plan van het kabinet de belastingaftrek voor lijfrentepremies grotendeels te schrappen per 1 januari 2001.

Deze werknemers kunnen jaarlijks vele honderden tot enkele duizenden guldens minder aan premies aftrekken, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van het Verbond van Verzekeraars.

Zo'n 539.000 mensen houden hun aftrek wel, maar krijgen er veel administratieve rompslomp bij, aldus het verbond.

Het gaat om mensen die bij een bank of verzekeraar een polis hebben afgesloten en contractueel verplicht zijn maandelijks of jaarlijks een premie te storten. De lijfrente wordt dan bijvoorbeeld na 20 of 30 jaar uitgekeerd.

Het verbond gaat ervan uit dat de aftrek-beperking niet alleen geldt voor nieuwe polissen vanaf 2001, maar ook voor de huidige polissen. Of de huidige contracten worden geëerbiedigd, blijkt 14 september bij de presentatie van het nieuwe belastingstelsel.

Betrouwbare bronnen op het ministerie van Financiën meldden gisteren dat de aftrekbeperking inderdaad zal gelden voor de huidige polishouders.

'Pensioentekort'
De lijfrentepremie is nu jaarlijks aftrekbaar tot een hoogte van zo'n 6000 gulden voor alleenstaanden of zo'n 12.000 gulden voor echtparen. In het nieuwe belastingstelsel is de premie alleen nog aftrekbaar als de polishouders kunnen aantonen dat zij na hun werkzame leven een 'pensioentekort' hebben.

Dit tekort is er als het pensioen minder dan 70 procent van het laatstverdiende bruto salaris bedraagt. Volgens het Verbond van Verzekeraars, dat zich op NIPO-gegevens baseert, heeft 77 procent van de mensen met een lijfrentepolis een pensioentekort. Het kabinet stelt dat de meesten de polis louter hebben genomen om een aftrekpost te hebben.

Volgens het verbond zijn er zo'n 161.000 mensen die een lijfrentepolis hebben afgesloten, ondanks het feit dat zij wel de norm van 70 procent zullen halen met pensioenopbouw via hun werkgever.

Daarnaast zijn er 539.000 mensen met een maandelijkse of jaarlijkse premiebetaling voor een lijfrentepolis die wèl een pensioentekort hebben, aldus het verbond. Maar ook voor hen komt er een ingrijpende verandering. Zij zullen bij de fiscus moeten aantonen dat zij daadwerkelijk een pensioentekort hebben. Daarvoor moeten zij een gedetailleerde administratie bijhouden.

"Al met al heeft het kabinetsplan desastreuze gevolgen", stelt het Verbond van Verzekeraars. Schrale troost voor de 161.000 polishouders is volgens het verbond dat zij hun lijfrente onbelast kunnen incasseren. De belastingregels stellen nu eenmaal dat niet-aftrekbare premies leiden tot een onbelaste uitkering. Maar dat neemt volgens het verbond niet de pijn weg van een jarenlange duurdere pensioenopbouw.

Ook zal er een groep polishouders zijn die de lijfrente voor een deel nodig heeft om het pensioentekort aan te vullen. Zij komen in de "uiterst vreemde en lastige situatie" dat zij een gedeelte van hun premie wel en een ander gedeelte van hun premie niet meer kunnen aftrekken, aldus het verbond.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.