De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[Postbank Aandelenfonds]
[CMG]
[Eurocard Mastercard]

Drugskoerier vrijuit
omdat politie auto
niet mocht doorzoeken

door Roy Klopper - HAARLEM, vrijdag

Ondanks een volledige bekentenis van het vervoer van twaalfduizend verboden xtc-pillen is de Italiaanse drugskoerier Raffaela L. (36) gisteren op vrije voeten gesteld door de Haarlemse rechtbank. De raadkamer oordeelde dat de verkeerspolitie zijn auto niet had mogen doorzoeken.

Agenten van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) hielden de Italiaan op 9 augustus aan bij het brugrestaurant tussen Amsterdam en Den Haag op de rijksweg A4. Tussen de bestuurdersstoel en de achterbank van de geleende Opel Astra werd een zak met anderhalve kilo chemische pillen aangetroffen. De pillen vertegenwoordigden een straatwaarde tussen de twee en drie ton.

Hoewel de Italiaan na zijn arrestatie onmiddellijk bekende pillenkoerier te zijn, stuurde de Haarlemse rechtbank hem gisteren na drie weken voorarrest naar huis. De raadkamer volgde de redenering van de Haagse advocaat mr. A. Westendorp, die meent dat de politie het bewijs tegen L. op een onrechtmatige wijze heeft verkregen.

Getipt
"De KLPD-agenten zijn door hun centrale in Driebergen getipt over het verboden vrachtje. Maar uit het proces-verbaal blijkt niet welke aanwijzingen de verkeerspolitie had om tot het doorzoeken van de auto te kunnen overgaan. En zonder directe aanwijzing voor een strafbaar feit, zoals bijvoorbeeld een tip van de Centrale Inlichtingen Dienst (CID), mag de auto nooit worden doorzocht", zo hield Westendorp de raadkamer van de rechtbank op 18 augustus voor.

De rechtbank gaf het Openbaar Ministerie vervolgens twee weken de tijd om alsnog aan te geven hoe de KLPD in Driebergen aan de wijsheid kwam over de aanwezigheid van de pillen in de auto. De veertien dagen respijt leverden niets op. Het OM verklaarde gisteren tegenover de raadkamer niets extra's te kunnen melden over de reden van de verdenking. Daarop werd de verdachte gistermiddag om vijf uur vrijgelaten uit het Haarlemse huis van bewaring De Koepel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.