De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank]
[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]

Tot 6,5% voordeel bij
nieuw belastingstelsel

door Ronald Veerman - DEN HAAG, vrijdag

Het nieuwe belastingstelsel voor de 21e eeuw dat het kabinet in 2001 wil invoeren, zorgt voor forse koopkrachtstijgingen, oplopend tot zo'n 6,5% extra in de portemonnee.

Dat blijkt uit de definitieve fiscale voorstellen van minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend die vandaag in de ministerraad worden besproken.

De meeste Nederlanders gaan er tussen 2 en 5% op vooruit wanneer over bijna anderhalf jaar de belastingtarieven fors worden verlaagd.

Minimumloon
Grootste klapper maken echter werknemers die van een minimumloon of net daarboven moeten rondkomen. Zij zien hun inkomen volgens berekeningen van Financiën in sommige gevallen met bijna 10% stijgen. Rekening houdend met onder meer een hogere btw en ecotax komt hun netto koopkrachtvoordeel rond 6,5% uit.

Bij mensen met een uitkering is de koopkrachtgroei minder groot, maar nog altijd fors ten opzichte van de gemiddelde inkomensverbetering in de afgelopen jaren.

Ook de middeninkomens gaan er relatief gezien minder op vooruit dan de minima. CDA-leider De Hoop Scheffer waarschuwde gisteren reeds dat zijn partij zich hiertegen fel zal verzetten.

Belangrijkste oorzaak van de forse inkomensstijgingen is het plan van het kabinet om een lastenverlichting van ƒ5 miljard aan de invoering van het nieuwe stelsel te koppelen. De huidige belastingtarieven van respectievelijk 35,75, 37,05, 50 en 60% gaan daardoor fors omlaag naar circa 32, 36, 42 en 52%.

Arbeidskorting
Werkenden met lage inkomens profiteren echter nog eens flink extra van de introductie door Zalm en Vermeend van de zogenaamde arbeidskorting, een niet aan de hoogte van het inkomen gekoppelde vaste belastingkorting van ruwweg ƒ1500 voor mensen met een baan. De arbeidskorting vervangt voor een deel het huidige arbeidskostenforfait.

Naast de forse tariefverlagingen is eerder ook al een groot aantal andere ingrijpende onderdelen van het nieuwe en groenere belastingstelsel bekendgemaakt. Zo zullen de belastingvrije sommen worden afgeschaft en vervangen door een heffingskorting, waarvan ook niet-werkende partners kunnen profiteren.

De hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning blijft in stand, maar de fiscus gaat vanaf 2001 wel veel strengere regels hanteren om te voorkomen dat huizenbezitters hun hypotheek gebruiken om via een slimme manier allerlei luxe goederen en of vakanties te financieren.

Verder wordt de vermogensbelasting 'ingeruild' voor de nieuwe vermogensrendementsbelasting. Over het vermogen dat iemand boven ƒ37.500 bezit moet straks 1,2% belasting worden betaald. Het eigen huis is vrijgesteld en ook de belasting over te hoge rente- en dividendinkomsten verdwijnt.

De rente van leningen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een boot of auto is straks niet meer aftrekbaar, evenals de hypotheekrente voor het tweede huis. Verder stijgt het hoge btw-tarief naar 19% en worden veel meer groene milieuprikkels in het belastingstelsel ingebouwd.

Bij de auto van de zaak gaan werknemers die hier veel privé in rijden meer betalen en daalt de heffing bij matig gebruik. Ook is reeds enige tijd bekend dat de lucratieve lijfrente-aftrek straks verleden tijd is. Alleen mensen met een pensioengat kunnen hier dan nog van profiteren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.