De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Postbank]
[Postbank Aandelenfonds]

Abortus na 24 weken
mag bij baby's met
fatale aandoening

door Annet de Jong en Jeroen Hendriks - DEN HAAG, vrijdag

Artsen die op een zorgvuldige manier abortus plegen na 24 weken, zijn niet strafbaar als duidelijk is dat de baby direct of kort na de geboorte zal overlijden.

Dat mag nu in principe niet omdat een ongeboren vrucht na 24 weken als levensvatbaar wordt beschouwd.

De artsen moeten zelf bepalen bij welke aandoeningen late zwangerschapsafbreking is toegestaan en aan welke zorgvuldigheidseisen moet worden voldaan. De huidige abortuswetgeving wordt niet veranderd.

De ministers Borst (Volksgezondheid) en Korthals (Justitie) leggen dit plan volgens doorgaans betrouwbare bronnen in justitiële kring vandaag voor aan de ministerraad.

De bewindslieden vinden het onwenselijk om de Wet afbreking zwangerschap te wijzigen, om te voorkomen dat er opnieuw een maatschappelijke discussie over abortus losbarst.

Overleven
Als de ongeboren vrucht wel kans op overleven heeft, maar geen kans op verbetering en er dus sprake is van voortzetting van een uitzichtloze toestand, is abortus na week 24 in beginsel wel strafbaar.

Een 'verdachte' gynaecoloog kan een beroep doen op overmacht, als het gaat om een noodtoestand. Een landelijke beoordelingscommissie bestaande uit medici, ethici en juristen moet het openbaar ministerie in die gevallen adviseren over het al dan niet vervolgen van de arts.

Alle gevallen van late zwangerschapsafbreking, dus ook de niet-strafbare, moeten worden gemeld bij de gemeentelijke lijkschouwer en bij de inspectie voor de gezondheidszorg. Deze kan eventueel het medisch tuchtcollege inschakelen.

Borst (D66) en Korthals (VVD) hopen dat door een duidelijke regeling artsen bereid zullen zijn te melden wanneer zij na de wettelijke termijn van 24 weken een zwangerschap beëindigen in het belang van het ongeboren kind en de moeder.

Gebleken is dat medici nauwelijks melden, omdat zij een late abortus onder genoemde omstandigheden beschouwen als een natuurlijke dood. Het gaat om foetussen met zeer ernstige afwijkingen, zoals fatale longaandoeningen en niet te opereren hartafwijkingen.

De betrokken ministers delen de visie dat zwangerschapsafbreking strafbaar is als de vrucht levensvatbaar is. Dat is normaal het geval na 24 weken. Foetussen met fatale afwijkingen worden niet beschouwd als levensvatbaar.

Behandeling van het kind na de geboorte wordt als 'zinloos' aangemerkt als vaststaat dat de baby ernstig zal lijden. Ook de latere gezondheidstoestand van het kind is hier van belang, met name de vraag of het in staat zal zijn contact met mensen te hebben, verbaal of non-verbaal. Verder speelt ook de psychisch toestand van de moeder een belangrijke rol. In sommige schrijnende gevallen kan volgens medici niet van een moeder gevraagd worden de zwangerschap tegen haar wil uit te dragen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.