De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[Prive Roddelbox]

Aanstaande vader Michael Mols
wint Gouden Schoen op
spetterend voetbalgala

HILVERSUM, dinsdag

Schijnwerpers benadrukken de olijke sproeten op zijn kop. Michael Mols lacht van oor tot oor, als zich rond het middernachtelijk uur het absolute hoogtepunt van een zinderende voetbalavond aandient.


Prijzen voor de beste voetballers van het afgelopen seizoen. Vlnr. Ruud van Nistelrooy met de Topscorerstrofee, Johan Hansma kreeg de Zilveren Schoen, Michael Mols de Gouden Schoen en de Bronzen Schoen ging naar Eric van der Luer.
FOTO: ROB DE JONG

Een heuse in kilts gestoken Schotse doedelzakband krijgt in de Hilversumse Studio 21 de handen van de 630 genodigden (een absoluut record volgens organisator Wim Bohnenn) spontaan op elkaar en Tony Neef, de hoofdrolspeler uit Miss Saigon brengt in een speciaal voor hem geschreven lied op de melodie van 'You're the voice' de Voetballer van het Jaar een aubade.


Een dolgelukkige moeder en aanstaande oma Mols heeft het uitstekend naar haar zin. Zojuist is zoon Michael door Sonny Silooy (links) gehuldigd als Voetballer van het Jaar.

De huldiging vormt de feestelijke afsluiting van een daverende avond, die begonnen was met de felicitaties van De Telegraaf-hoofdredacteur Johan Olde Kalter (foto onder links) aan de jarige AMEV-topman Erik-Jan Visser.
FOTO'S: FRANS JONGEN

"Dit was echt geweldig. Wat heb ik hier genoten!" zei gouden Michael Mols ver na afloop, toen hij de talloze felicitaties in de Scheepsbar in ontvangst mocht nemen. Intussen ligt de volgende hoofdprijs alweer op hem te wachten. Want Michael Mols wordt vader en vandaag of morgen wordt in het ziekenhuis van Glasgow, waar zijn vrouw Jane in blijde verwachting ligt, hun eersteling geboren.

De 18e verkiezing van het Telesport/AMEV Voetballer van het Jaar-klassement was er een om in te lijsten en dat was mede te danken aan een spetterende Dinnershow, die van de eerste tot en met de laatste minuut bleef boeien. In dit exclusieve spektakelstuk van Frank Wentink en Mariëlle Klomp was een hoofdrol weggelegd voor Rob van de Meeberg, die onder meer assistentie kreeg van het Holland Showballet en de artiesten Franklin Brown en Arno Kolenbrander.

Zo wervelend en flitsend als de geschiedenis zich op de bühne tussen het Romeinse Rijk en Mars richting Millennium voltrok, zo verliep ook in ijltempo en boordevol sportieve hoogtepunten de carrière van Michael Mols. De 27-jarige zo spontane Amsterdammer won met overmacht (acht volle punten voorsprong) de Gouden Schoen, nadat hij eerder al twee keer de zilveren had gewonnen. Na een fantastisch laatste jaar bij zijn grote liefde FC Utrecht, waar hij vorig seizoen 20 keer scoorde, tekende hij een miljoenencontract bij het Schotse Glasgow Rangers.

Daar nam hij in het competitieduel tegen Motherwell onlangs alle vier de treffers (4-1 winst) voor zijn rekening en dat konden de enthousiaste Schotten op de stampvolle tribunes best wel waarderen. Intussen opende hij afgelopen zondag in Utrecht persoonlijk zijn eigen 'Ibrox House', een clubhuis annex pub dat speciaal ontworpen is voor de Michael Mols Glasgow Rangers Supporters Club. Ja, aan populariteit heeft het de joviale aanvaller nimmer ontbroken.

Zijn voetbalmakker Sonny Silooy had een vooruitziende blik. "Jij gaat ooit de Gouden Schoen winnen en als dat inderdaad zo is, zou ik het een eer vinden om hem aan jou te mogen uitreiken", had de voetballer van De Graafschap eerder tegen Mols gezegd. En zo geschiedde. Want Michael Mols ging akkoord en komt zijn afspraken immer na.

De complete voetbalwereld genoot gisteravond op het exclusieve gala met volle teugen. Ze waren er allemaal in klassieke en in snelle smokings, in kleurrijke avondjurken en al of niet voorzien van een gewaagd decolleté. Als wijn de bloem is in het knoopsgat van de beschaving, dan had Siebe Terband van Martinair Partyservice met de Nieuw-Zeelandse Stoneleigh Sauvignon Blanc en de Australische Cabernet Souvignon de roos absoluut getroffen. De wijsgeer Conficius zei het eerder al: "Er is niemand, die niet eet en drinkt, maar sommigen kennen de wonderbaarlijke schoonheid van smaak."

Geen Schotse Haggis (schapenmaag) voor Michael Mols, maar wel met bospaddestoelen gevulde parelhoen, die vooraf werd gegaan door een proeverij van gerookte (Schotse, jawel...) zalm, tortilla en een uiterst geraffineerde kreeftenmousseline.

De avond, geopend door De Telegraaf-hoofdredacteur mr. Johan Olde Kalter ("Geen enkele sport is zo emotioneel als voetbal en dit is het mooiste en meest emotionele voetbalgala van het jaar") en de jarige AMEV-topman Erik Jan Visser had vele prominenten naar Hilversum gelokt. Onder hen waren de bestuurders Michael van Praag (Ajax), Harry van Raay (PSV) en Karel Aalbers (Vitesse). IOC-lid Anton Geesink gaf ook acte de présence en de makelaars Rob Jansen, Sören Lerby en Kees Ploegsma vermaakten zich opperbest. Ex-winnaars als Piet Schrijvers, Johnny Metgod, Danny Blind en Edwin Zoetebier haalden aan tafel vele herinneringen op en de voetballers Van Vossen, Kreek, Reuser, Van den Brom en Witsche keken alweer vooruit naar de dag van morgen. In de feestzaal onderhield bondscoach Frank Rijkaard zich geruime tijd met de trainers Jan Wouters en Erik Gerets, waarbij de komende interland tussen Nederland en België (zaterdag) als gespreksonderwerp natuurlijk ruimschoots aan bod kwam. In de persoon van hockeyster Carole Thate was er ook een heuse kersverse Europese kampioene aanwezig.

Trots als een pauw was Dick Schneider, die als chef-rapporteur de kracht van het huidige klassement nog eens onderstreepte. "Mijn twintig rapporteurs hebben zelf allen op topniveau gevoetbald. Zij weten dus waar ze over praten en dat komt de geloofwaardigheid alleen maar ten goede", aldus de ex-Eagle, die vorig jaar Joop Stoffelen opvolgde. Op de door voetbalfan Jack van Gelder gepresenteerde avond kreeg Roda-ster Eric van der Luer de Bronzen Schoen op eigen verzoek uit handen van Huub Stevens uitgereikt.

De Fries Johan Hansma won de Zilveren Schoen en had coach Theo de Jong op zijn verlanglijstje gezet. De Jong, thans trainer in Finland, voldeed dankbaar aan dat verzoek en was speciaal uit het Hoge Noorden overgevlogen om de Heerenvener te feliciteren. De Jong is populair bij voetballers, want twee jaar geleden had ook Jaap Stam de organisatie gevraagd of De Jong hem de Gouden Schoen mocht uitreiken. "Johan," zei De Jong, "het zegt wel iets als vakmensen uit het betaalde voetbal je zo waarderen. Ik heb je drie jaar bij Cambuur meegemaakt en jij was een vent die nooit verzaakte. Heerenveen kan van jou nog jarenlang plezier beleven."

En ja, dan was er ook nog de Topscorerstrofee. Niemand anders dan Ruud van Nistelrooy was met 31 doelpunten het afgelopen seizoen de beste schutter en de PSV'er kreeg de prijs uit handen van bondscoach Rijkaard.

"Jij bent een complete voetballer, die letterlijk en figuurlijk altijd een doel voor ogen heeft. Ik ben heel enthousiast over je, want ik vind je een fantastische voetballer," zei Rijkaard.

En een mooier compliment was in dat opzicht voor de international ondenkbaar geweest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.