De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[V & L informatica]

'Ahold moet haast maken
in Europese overnamegolf'

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

De gisteren officieel bevestigde fusie tussen de Franse ketens Carrefour en Promedès is niets minder dan een schok in de Europese supermarktbranche. Ahold groot in de thuismarkten Nederland en de Verenigde Staten moet haast maken, menen analisten. Want overnames zullen er niet goedkoper op worden.

De nieuwe gigant is net iets groter dan het Duitse Metro, maar nog altijd veel kleiner dan 's werelds grootste detailhandelsgroep Wal-Mart. Carrefour en Promedès zijn samen in 26 landen actief, met in totaal 9000 vestigingen en 240.000 werknemers.

Ahold houdt het hoofd koel. "De Franse fusie kwam voor ons niet onverwacht", reageert woordvoerder Hans Gobes. "We horen wel eens wat." Het is geen geheim dat het Zaanse concern aast op ketens in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, markten waar het bedrijf nog niet actief is. Met de kandidaten op het strikt geheime lijstje wordt "regelmatig" gesproken.

Gezamenlijke inkoop
"Deze fusie speelt ons juist in de kaart", stelt Gobes. "Partijen zien dat de consolidatie echt aan de gang is, en dat je het op den duur in je eentje niet redt. En dat je je dus beter bij een groot concern als Ahold kunt aansluiten. Door bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop of het samen ontwikkelen van IT-systemen zijn grote voordelen te behalen, waardoor we ook veel kunnen bieden voor een bedrijf."

Het is echter de vraag of Ahold voor iedereen de ideale partner is. De Franse samensmelting zou deels zijn ingegeven uit angst voor een vijandige overname door het Amerikaanse Wal-Mart of het Nederlandse Ahold. "Wij hebben nog nooit een vijandige overname gedaan", reageert Gobes. "Zo'n onderneming zijn wij niet. Maar het gaat hier om een echte Franse aangelegenheid, waarbij al snel het buitenland als grote vijand wordt opgevoerd. Fransen hebben inderdaad nog steeds het meeste vertrouwen in de Franse cultuur. Maar dat gegeven zal snel verdwijnen."

Jan Coen Balt, analist bij Stroeve Effectenbank, denkt dat veel kleinere partijen inderdaad geen andere keus hebben dan te worden overgenomen. "Neem een partij als het Franse Auchan, dat nog steeds in handen van de familie Mulliez is. Die zal zich moeten beraden op haar positie, nu Carrefour en Promedès enorme schaalvoordelen gaan realiseren."

Balt ziet echter ook een keerzijde: de op handen zijnde fusie- en overnameslag zal de prijzen fors opdrijven. Grote concurrenten als Wal-Mart of het Duitse Metro zitten ook op het vinkentouw. En dat terwijl Ahold in aandeelhouderskringen juist goede sier heeft gemaakt door bij overnames scherp te blijven rekenen. "Topman Van der Hoeven kan met recht de shareholders value king van Nederland genoemd worden", aldus Balt. "Ahold betaalt nooit teveel. Daarom is de Amerikaanse keten Hannaford Brothers ook in handen van het Belgische Delhaize gekomen. Ahold heeft op dit gebied dus veel prestige te verliezen, en dat is een belangrijke drempel om teveel te willen betalen."

"Ahold moet opschieten", luidt de heldere conclusie van analist Arie Gravendeel (Rabo Securities). Hij denkt dat de strijd zich zal toespitsen op Frankrijk. "Duitsland valt af omdat het een totaal andere markt is. Zeer prijsgedreven; bovendien is er weinig te koop. In Groot-Brittannië waren de marges altijd relatief hoog, maar die kunnen alleen nog maar naar beneden nu Wal-Mart Asda heeft overgenomen. In Frankrijk is het zaak er snel bij te zijn. Carrefour was een hele mooie partner geweest. Maar de nummer drie, Casino, is ook een goede kandidaat."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.