De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[Nationaal Spaarfonds]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Jorritsma wil meer
macht in EU-bestuur

door RONALD VEERMAN - DEN HAAG, dinsdag

Minister Jorritsma (Economische Zaken) wil veel meer macht hebben in de Europese Unie (EU). Volgens de bewindsvrouw moet haar departement in Brussel een groot aantal taken overnemen die nu nog door haar Nederlandse collega-ministers worden behartigd.

Vrijdag bespreekt het kabinet een voorstel van de VVD-minister om in Brussel te pleiten voor de samenvoeging van een vijftal Europese Raden tot één grote Concurrentiekracht Raad, waarbij Economische Zaken het voortouw heeft.

Daardoor komt volgens Jorritsma een einde aan de versnippering van de Europese besluitvorming op economisch gebied en kan de EU veel beter concurreren met bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan.

Het voorstel van Jorritsma ligt gevoelig bij haar collega-ministers omdat deze een groot aantal verantwoordelijkheden kwijtraken indien de VVD-minister uiteindelijk haar zin krijgt in Brussel.

Vooral minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) voelt er vooralsnog weinig voor de besluitvorming rond de Interne Markt over te dragen aan Jorritsma. Ook de ministers Netelenbos (Verkeer & Waterstaat) en Hermans (Onderwijs) zouden volgens de plannen van de VVD-bewindsvrouw uiteindelijk het voortouw bij respectievelijk telecom- en onderzoek-aangelegenheden kwijtraken.

Jorritsma acht samenvoeging van de Europese Raden hoognodig omdat de concurrentiekracht van de Europese Unie de laatste jaren flink is achtergebleven bij andere handelsblokken.

Zo ontstond op het gebied van de elektronische snelweg een grote achterstand door de slechte organisatie in Brussel. Volgens Jorritsma zijn daardoor veel te weinig Europese bedrijven uitgegroeid tot mega-concerns à la het Amerikaanse Microsoft en Intel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.