De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]
[Nationaal Spaarfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]
[Postbank Aandelenfonds]

ING Groep gaat iedereen
gratis internet leveren

Van onze verslaggevers - UTRECHT, dinsdag

Heel Nederland kan op korte termijn gratis internetten. De ING Groep heeft zich nu ook in de strijd gegooid en biedt vanaf 1 oktober aanstaande gratis internet aan. De groep investeert "enkele tientallen miljoenen" en heeft daartoe in Lelystad de provider-organisatie Freeler opgezet.

"We willen nog dit jaar marktleider worden in Nederland en dat betekent meer dan 300.000 abonnees", zei gisteren Freeler-directeur Marque Joosten (37) tijdens de presentatie in Utrecht. Wie zich aanmeldt, betaalt eenmalig ƒ5 en krijgt daarvoor een installatiepakket met alle benodigde software plus een emailadres. Een gigantische marketingcampagne moet van Freeler een succes maken. Nu heeft volgens Joosten nog slechts 10% van de Nederlandse huishoudens een internet-abonnement.

In Groot-Brittannië is gratis internet al langer een succes. Winkelketen Dixons was daar een van de oprichters van FreeServe, inmiddels de grootste provider van dat land. Onlangs haalden de oprichters miljarden binnen toen het concern naar de beurs ging.

Ons land kent het fenomeen al enkele maanden. Provider Wish biedt, na het voldoen van ƒ20 administratiekosten, gratis internet zij het een enigszins uitgeklede versie. Het bedrijf kampt echter met de nodige problemen: door de grote vraag duurt het lang voordat men ook daadwerkelijk van de diensten van Wish gebruik kan maken, het is vaak moeilijk verbinding te krijgen en de snelheid laat ook te wensen over.

Gegarandeerde snelheid
Wat dat betreft kondigde Etrade deze week een aantrekkelijker alternatief aan. Het samenwerkingsverband van IBM en Roccade dat zich richt op het midden- en kleinbedrijf levert vanaf half september internettoegang die niet onderdoet voor die van een normale provider. Mét een gegarandeerde snelheid en een onbeperkt aantal e-mailadressen.

Bushaltes en tramhokjes zijn sinds deze week voorzien van reclame van Zonnet. Achter deze gratis internet-provider gaat telecom-bedrijf Versatel schuil. Dit concern maakt vandaag haar plannen openbaar.

De al enkele jaren op de betaalde markt opererende provider World Online reageerde onlangs verrassend door ook met een kosteloos abonnement te komen. Het concurreert hiermee met zichzelf, maar voorkomt ook dat klanten naar een van de gratis concurrenten overlopen.

Computerfabrikant Dell is van plan om vóór het eind van het jaar het gratis Dellnet ook in Nederland te beginnen. Verder is er nog een groot aantal andere partijen dat plannen heeft: kabelexploitant Casema, verzekeraar Achmea en provider Compuserve registreerden de afgelopen weken domeinnamen als freexs.nl, gratis-access.nl en freeinternet.nl. Concreet of niet, ook deze bedrijven denken kennelijk na over, of hebben plannen voor gratis internet-toegang.

Gratis wil niet zeggen dat de aanbieders er niks aan kunnen verdienen. Gerichte reclame-mailtjes en advertenties op de homepage vormen de eerste opbrengsten. Daarnaast zijn er de bedragen die de provider krijgt van het telecombedrijf waarmee het samenwerkt. Hun abonnees genereren immers telefoontikken. Telecombedrijven als KPN betalen de providers per tik een bedrag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.