De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[V & L informatica]
[Nationaal Spaarfonds]

Dik maakt plaats

AMSTERDAM, dinsdag

Bestuursvoorzitter Wim Dik (60) gaat op 1 maart aanstaande met pensioen. Paul Smits (foto onder) volgt hem op. Hij is nu binnen het bestuur van KPN verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland.

Over het vertrek van Dik ontstond eerder dit jaar onduidelijkheid. Vorig jaar verwees de bestuursvoorzitter geruchten als zou toenmalig minister van Economische Zaken Hans Wijers hem opvolgen naar het rijk der fabelen. "Ik blijf, tot KPN als zelfstandig telecombedrijf op het goede spoor staat. Of dat nu drie, vier of vijf jaar is", zo luidde het toen. Een jaar later was het plotseling "ergens in het jaar 2000" dat Dik zijn functie neer zou leggen. Gisteren werd de datum definitief vastgeprikt op 1 maart 2000.

Wim Dik zal dan bijna twaalf jaar leiding hebben gegeven aan een bedrijf dat zich ontwikkelde van een monopolist op het gebied van post en telecommunicatie tot een commercieel bedrijf, opgesplitst in drie zelfstandige ondernemingen (post, telecom en mobiele telefonie). Daarvan hebben er twee een beursnotering (de beursgang van de derde, mobiel, wordt onderzocht).

Vooral de laatste jaren van zijn voorzitterschap stonden voor Dik in het teken van voortdurend gesteggel met Opta. Volgens hem raakten de regels van die toezichthouder zijn onderneming recht in het hart. Bijna uitputtend was zijn kritiek op de "ambtenaren van de Opta", die zich aan het besturen van een commercieel bedrijf eigenlijk niet zouden moeten wagen.

De bemoeienis van de "ambtenaren van de Opta" was voor Dik extra zuur, omdat de bestuursvoorzitter zèlf nu juist zoveel moeite had moeten doen om de ambtenarencultuur er bij het voormalige staatsbedrijf KPN uit te krijgen. Na 1 maart van volgend jaar hoeft Dik zich in ieder geval niet meer als bestuursvoorzitter van KPN aan de toezichthouder op de telecommarkt te ergeren. Hij kan zich dan gaan bezighouden met zijn commissariaten, onder meer bij ABN Amro, en zijn hobby's.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.