De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]

KPN-cijfers vallen goed

AMSTERDAM, dinsdag

Het Damrak is de nieuwe week in een ongeanimeerde stemming begonnen. Grote winnaar was KPN die met een reeks van gunstige mededelingen kwam. Philips en de meeste financiële waarden lagen iets zwakker. Wel moest de obligatiemarkt weer een relatief zwaar verlies incasseren van ruim 0,4 punten gemiddeld. Per saldo sloot de AEX-index op een 0,53 punten lager stand van 584,36.

De omzetten waren aan de lage kant en de beurs lijkt een beetje vaart te verliezen. Wall Street leverde de laatste twee dagen van vorige week behoorlijk in, maar het Verre Oosten deed het gisteren overwegend goed. Londen was gisteren gesloten.

De oplopende rente baart daarnaast toch wel enige zorgen. Het rendement op de tienjarige staatslening steeg gisteren 6 basispunten naar 5,03, dus duidelijk boven de 5%-grens. ING Barings adviseert klanten in rallies te verkopen. Zij vreest dat er wel eens een reactie zou kunnen komen waarbij de AEX-index zakt naar rond de 530. Alleen als dan toch nog de belangrijke 600-grens zou worden doorbroken ziet het er goed uit, aldus deze beleggingsexperts.

KPN rapporteerde een 9,3% lagere halfjaarwinst maar dat was min of meer verwacht. De winstverwachting voor het hele jaar werd echter naar boven bijgesteld, van ƒ1,6 miljard naar ƒ1,7 miljard. Bovendien gaat het onderdeel mobiele telefonie naar de beurs en ook de samenwerkingsvorm met het Amerikaanse Qwest wil beursnotering. "Daar komt dus een stoot geld binnen en het bedrijf wordt doorzichtiger", meende een beurshandelaar. Bovendien verklaarde de scheidende bestuursvoorzitter Wim Dik dat KPN binnen enkele jaren haar zelfstandigheid gaat verliezen. "De ideale overnamekandidaat", aldus de handelaar. KPN was dan ook de grote winnaar op deze matte beurs met een winst van EUR1,85 op EUR44,85 nadat al boven de EUR45 was genoteerd.

ABN Amro wint
Bij de financiële waarden was ABN Amro de enige die kon winnen. Zoals bekend neemt in Frankrijk BNP Paribas over maar moet zij haar belang in Société Générale afstoten. Die bengelt dus los in de markt en dat zou een prachtige overnamekandidaat kunnen zijn voor ABN Amro of misschien ook wel ING. Beide namen werden op de beurs genoemd, maar overname door een Duitse bank werd ook niet uitgesloten. ABN Amro steeg een magere EUR0,20 naar EUR23,45. Aegon verloor EUR0,45 op EUR84,75, Fortis EUR0,15 op EUR32,15 en ING EUR0,70 op EUR53,20. Maar dat was ex-dividend van ƒ1,39 zodat het verlies praktisch nul was.

Ahold kwam ook nog even in beeld. In Frankrijk fuseren Carrefour en Promodès en die combinatie wordt de tweede supermarktketen ter wereld en de grootste in Europa. "Ik zou Ahold adviseren eens met de Auchan-keten te gaan praten", meende een handelaar. Ahold verloor EUR0,20 op EUR33,90. Laurus zou ook wel eens iets in Europa kunnen gaan overnemen of overgenomen worden en dat leverde een winst van EUR0,40 op bij een slotkoers van EUR20,25.

Philips dook weer onder de 100-grens op EUR99,85 via een verlies van EUR1,55 maar dit fonds was de afgelopen week behoorlijk gestegen. ASML steeg EUR0,90 naar 1,70 nu overal internet gratis wordt en de vraag naar computers en chips dus zal toenemen. Hagemeyer noteerde ex-dividend van ƒ0,49 en verloor nog eens EUR0,40 op EUR24,40. Op de beurs bestaat de indruk dat Hagemeyer wordt omgeruild voor Buhrmann en dat fonds werd een eurodubbeltje duurder op EUR17,40.

KLM krijgt last van de gestegen olieprijzen en werd mede daardoor EUR0,35 goedkoper op EUR25,95 maar Kon. Olie profiteert juist van hogere olieprijzen en won EUR0,35 op EUR58,95. Unilever verloor EUR0,85 op EUR67,65.

Op de lokale markt moest Randstad een fors verlies van EUR2 op EUR47,90 incasseren maar dit fonds was dan ook de grootste stijger van vorige week zodat er sprake was van winstnemingen.

Ten Cate, de producent van hoogwaardig textiel, kunststoffen en rubber, behaalde in de eerste helft van het jaar een 23% hogere winst. "Prima cijfers maar over het hele jaar wordt een winststijging van 20% verwacht, dus de winstgroei vlakt af", concludeerde een beurshandelaar. De koers moest EUR0,80 terug naar EUR33,20.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.