De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[Quicklink]
[Postbank Aandelenfonds]
[Dell]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank]
[Primafoon]
[Eurocard Mastercard]

Minder doden door
inzet team van
traumahelikopter

door Ina Eggink - AMSTERDAM, dinsdag

Slachtoffers van ongevallen hebben zeventien procent meer kans het ongeluk te overleven als het team van de traumahelikopter wordt ingezet. De verminderde sterfte heeft niet te maken met de snelheid waarmee de patiënten naar het ziekenhuis worden overgebracht, maar met de hulp die op de plaats van het ongeval door het traumateam wordt gegeven.

Dat blijkt uit onderzoek van de arts B.L. Hübner waarop hij binnenkort promoveert. Zijn bevindingen sluiten aan bij het vorig jaar uitgevoerde onderzoek van de Ziekenfondsraad. Tot op heden ging men er echter van uit dat het positieve resultaat toe te schrijven was aan het vervoer door de lucht.

Het onderzoek van Hübner besloeg de periode van mei 1995 tot december 1996. Hij bekeek de groep patiënten die door een helicoptertraumateam werd behandeld. Negentig procent van hen werd overigens alsnog per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De overige tien procent met zeer ernstig letsel werd per helicopter overgebracht. De patiënten werden vergeleken met een controlegroep van verkeersslachtoffers waar geen traumateam aan te pas is gekomen.

"Opmerkelijk is dat de groep patiënten waarbij het helicoptertraumateam werd ingeschakeld, gemiddeld een kwartier later in het ziekenhuis was dan de controlegroep," merkt de promovendus op. "Dit heeft alles te maken met de uitgebreide zorg die het gespecialiseerde traumateam, bestaande uit een arts en verpleegkundige, ter plaatse geeft aan de patiënt. Men kan denken aan chirurgische ingrepen, beademing of indien nodig zelfs amputatie."

"Uit het feit dat de patiënten later in het ziekenhuis zijn en desondanks een betere overlevingskans hebben, kunnen we afleiden dat niet de snelheid maar de eerste hulp ter plaatse van levensbelang is. Weliswaar is ook het ambulancepersoneel goed opgeleid, maar de traumateams hebben de beschikking over een arts en hebben bovendien aanzienlijk meer ervaring", aldus Hübner.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.