De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
31 augustus 1999

 


[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Eurocard Mastercard]
[Postbank Aandelenfonds]
[Dell]
[Postbank]
[Quicklink]

Na vage snelheidsfoto vrijuit

door Roy Klopper - DEN HAAG, dinsdag

Het kantongerecht in Den Haag heeft een bom gelegd onder het ongelimiteerd bekeuringen uitschrijven na snelheidscontroles via radar en fotocamera.

Alleen als de politiefoto behalve de geverbaliseerde auto ook een duidelijk beeld geeft van de situatie op de rest van de weg, is een veroordeling voortaan onontkoombaar. Maar als de omgeving slechts vaag te zien is, kan de gedaagde onder zijn straf uitkomen door te suggereren dat de overtreding is begaan door een ander, onzichtbaar voertuig.

Dit is het gevolg van een uitspraak van de Haagse kantonrechter mr. K.R. van der Graaf. Hij sprak gisteren een Hagenaar vrij die op de Rijksstraatweg in Wassenaar was geflitst omdat hij zestien kilometer per uur te hard zou hebben gereden. De auto van de bekeurde was weliswaar goed zichtbaar op de politiefoto, maar omdat de omgeving erg donker en onduidelijk was, ging de man zonder straf naar huis.

Foto opvragen
De vrijspraak betekent een nieuwe kans op ontsnapping voor de miljoenen automobilisten die jaarlijks worden gefotografeerd vanwege een snelheidsovertreding. Juristen adviseerden geverbaliseerden dan ook altijd de foto van de overtreding op te vragen. "Als hij maar een beetje onduidelijk is, zit er een vrijspraak in."

De gedaagde Hagenaar, een professioneel fotograaf, beweerde gisteren dat er met de door de politie Haaglanden geproduceerde foto is gerommeld. "Ik voel me in de maling genomen. Het bestelbusje dat mij op het moment van flitsen passeerde, is volledig verdwenen van deze afdruk." Hij wees de rechter op een zwart vlak op de linker weghelft, vlak voor zijn auto. "Daar reed dat busje, en dat is weggeretoucheerd."

Ook de advocaat van de bekeurde automobilist, mr. A. Westendorp, maakte de kantonrechter attent op 'het op onverklaarbare wijze plotseling stoppen van de wegbelijning ter hoogte van waar de bestelwagen moet hebben gereden.' Ook noemde de raadsman de foto 'uitzonderlijk donker'.

Onduidelijk
Kantonrechter Van der Graaf sprak de gedaagde onmiddellijk vrij: "Het verhaal dat niet u, maar een passerende bestelbus te hard heeft gereden, is aannemelijk." Dat de auto van de fotograaf duidelijk is te zien op de politiefoto, vormt volgens hem onvoldoende bewijs: "Gezien uw verweer acht ik deze foto te onduidelijk om tot een veroordeling te kunnen komen." Over het gesuggereerde rommelen met de foto door de politie deed de rechter geen uitspraak.

De vrijspraak van de kantonrechter betekent een forse streep door de rekening van het openbaar ministerie. Officier van justitie mr. M.H. Bijen poogde de rechter er via een uitleg over door de politie gehanteerde matrix-rekenmodellen van te overtuigen dat alleen de geverbaliseerde Hagenaar de snelheidsduivel kon zijn. De kantonrechter had er geen boodschap aan. Hij wees ook het aanbod van de officier af om de strafzaak aan te houden voor nader onderzoek. "Ik denk niet dat dit iets oplevert."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.