De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]

Dow Jones onaangedaan

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, woensdag

De voorspelling van veel analisten kwam gisteren uit. Een renteverhoging door de Fed zou al in de koersen verwerkt zitten, zo hadden zij eerder al berekend. Dat bleek helemaal te kloppen, want per saldo kwam de Dow Jones-index gisteren nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter sloot 16,46 punten lager op 11283,30.

Een dag eerder was de Dow Jones tot een recordniveau van 11299 gestegen. De lichte teruggang mag op dit niveau dan ook nauwelijks naam hebben. Eerder op de dag had de belangrijkste index al 105 punten in de min gestaan, terwijl vlak voor de bekendmaking van de rentemaatregel een plus van ruim 66 punten op het bord had gestaan.

"Een ware jojo", aldus een beurshandelaar. "En nu kunnen we weer gaan zitten uitkijken naar de werkgelegenheidscijfers. Die komen woensdag alweer." Het laatste bekende cijfer daarvan is dat de werkloosheid op een historisch dieptepunt van 4,1 procent is beland. Een al te lage werkloosheid kan slecht zijn voor de economie. Bij een krappe arbeidsmarkt is de kans groot dat de salarissen verhoogd moeten worden, waarop de inflatie kan toenemen.

Omgerekend ging de AEX-index in de VS nog twee punten omhoog ten opzichte van de slotkoers in Amsterdam. Juist na de bekendmaking van de geringe renteverhoging stond de AEX zelfs even 6 punten hoger. Vooral ASML deed het goed aan de andere kant van de oceaan. Dat fonds verkreeg 1,30 euro. De hele halfgeleidersector trekt overigens aan, getuige de bijna 3 procent hogere index van die sector.

Onder de hoofdfondsen sprong vooral IBM er negatief uit met een daling van $2 5/8 op net geen $122. American Express, dat eerder op de dag behoorlijk in de min had gestaan, sloot uiteindelijk met een winst van anderhalve dollar op $147 7/8.

In de Nasdaq was het vooral Microsoft dat eruit sprong. De softwarefabrikant schoot met $5¾ omhoog naar $92¼. De Nasdaq zelf steeg met ruim 32 punten naar 2752.

Ondanks de afwachtende houding eerder op de dag werd de handel in New York toch nog op een redelijke omzet afgekaart. In totaal verwisselden bijna 725 miljoen stukken van eigenaar. Het aantal stijgers ten opzichte van de dalers stond in een verhouding van 3:4.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.