De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank Aandelenfonds]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Nieuwe computergigant na
fusie Siemens en Fujitsu

Van een onzer verslaggeefsters - FRANKFURT, woensdag

De nieuwe gezamenlijke onderneming van Siemens Computers en de Europese computertak van het Japanse Fujitsu zorgt voor nieuwe strijd op de Europese computermarkt. De combinatie, opererend onder de naam Fujitsu Siemens Computers, is nu gerekend naar het aantal verkochte computers nummer twee op de Europese markt. Naar omzet gemeten is het de nummer drie. De ambitieuze directie streeft er naar in 2001 Compaq van de troon te stoten en de grootste te worden. Om dit te bereiken is een groei van 25 procent in omzet en 40 procent in eenheden per jaar de doelstelling.

Het nastreven van deze ambitie zal worden gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor van de joint-venture in Nederland in de buurt van Schiphol. Het is de bedoeling dat beide computerfabrikanten vanaf 1 oktober onder de nieuwe naam als een eenheid zullen starten.

Door de bundeling van activiteiten ontstaat een computergigant die de gehele markt bestrijkt. Siemens is vooral sterk in systemen voor grote zakelijke klanten terwijl Fujitsu zich voornamelijk richt op de consumentenmarkt met draagbare computers, pc's en handheld computers. Fujitsu beschikt bovendien over een aantal patenten op het gebied van platte beeldschermen. Op proforma-basis behaalde de combinatie over 1998 een omzet van 6,3 miljard euro en 3,5 miljoen verkochte computers.

In juni werd het plan al aangekondigd, gisteren werd een nadere toelichting gegeven. Beide bedrijven zullen volledig samenwerken op het gebied van marketing en verkoop en onderzoek en ontwikkeling. De leiding zal gelijk worden verdeeld over Fujitsu en Siemens. Beide bedrijven brengen ieder een directeur in en ook de raad van bestuur is samengesteld op fifty/fifty-basis.

De bestuursvoorzitter van de joint-venture, R. Lamprecht, benadrukte gisteren dat het hier ging om een samenwerking van winnaars en niet om een noodsprong van twee verliezers. De kracht van de joint-venture is volgens hem dat de klant voor al zijn behoeften terecht kan bij een leverancier en dat alle faciliteiten van Fujitsu Siemens Computers zich dicht bij elkaar in Europa bevinden, waardoor efficiënter kan worden geopereerd. Hij verwacht dan ook zo'n 3 tot 5 procent van de omzet op kosten te besparen door synergie-voordelen op het gebied van inkoop en productiviteitsverhoging. Er loopt bij de computertak van Siemens nog een reorganisatie waarbij 1300 banen zullen verdwijnen.

In eerste instantie richt de joint-venture zich op de Europese klanten die via zusterbedrijven en de beide moeders een wereldwijde ondersteuning wordt aangeboden. Over een paar jaar zal men zich ook op markten buiten Europa richten. Eerst zal worden gezocht naar mogelijkheden om een goede marktpositie in Groot-Brittannië en Frankrijk op te bouwen.

Lamprecht verwacht dat de integratie van beide bedrijven snel zal verlopen. Hoewel het voor de hand ligt dat voor een nieuwe samenwerking ook een nieuwe naam wordt gekozen is hier volgens hem bewust gekozen voor een combinatie van de namen van het moederbedrijf. "We hebben beide een sterke merknaam en die willen we gebruiken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.