De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]
[ABN AMRO]

Damrak wacht op rente

AMSTERDAM, woensdag

Na een kwartiertje storing begon de beurs opgewekt, in navolging van het record van Wall Street. Maar al gauw sloeg de renteangst toch weer toe en werd er winst genomen. Tegen het slot bracht een licht herstel de AEX-index toch nog op een klein winstje van 1,25 punten bij een stand van 572,62. Philips, Akzo en Wessanen lagen goed, de handel in de financiële waarden was fors.

De rente was weer de kern van het hele beursverhaal. Na acht uur gisteravond zou de Fed bekendmaken wat er met de rente zou gebeuren en de overheersende mening was dat de korte rente in de VS wel 0,25 procentpunt omhoog zou gaan. Maar ook zou er een renteverhoging van een half procentpunt in het vat kunnen zitten en zelfs zou er helemaal geen renteverhoging kunnen komen, zodat de onzekerheid weer toesloeg.

Amsterdam eindigde dus nog iets in de plus en deed het daarmee beter dan Londen en Frankfurt die licht terug moesten. Tokio was ook al lager gesloten. De obligaties gingen aanvankelijk naar beneden maar trokken tegen het einde van de handelsdag weer wat aan, zodat het gemiddelde verlies op een dubbeltje kwam.

Per saldo lag de beurs verdeeld. Akzo trok bij een omzet van 2,5 miljoen stuks (dubbelgeteld) zo maar EUR1,40 aan naar EUR46,55 maar waarom dat was begreep niemand. "Je zal zien dat Goldmann Sachs binnen een paar dagen met een koopadvies komt, dus dan weet je het wel", mompelde een handelaar. DSM moest een hele euro terug naar EUR120,60.

Philips kon redelijk oplopen en won EUR1,15 op 95,60. Waarschijnlijk was dat toe te schrijven aan de verbeterde stemming voor technologiewaarden in de VS. Wall Street begon gisteren negatief en verloor al snel rond de 70 punten, maar daarna trad een licht herstel op zodat men hier concludeerde dat er geen rampen in het vat zaten. De dollar bleef mooi hangen rond de ƒ2,09.

Wessanen was een van de flinke winnaars. De koers steeg 30 eurocent naar EUR12,60 nadat al EUR12,90 was genoteerd. Vandaag komt het concern met de cijfers en de verwachtingen zijn hooggespannen. De schattingen van de nettowinst over het eerste halfjaar variëren van EUR33,4 miljoen (MeesPierson) tot EUR37,3 miljoen (ING Barings). Bovendien verspreidde de dataprovider Bloomberg het gerucht dat Wessanen er over denkt eigen aandelen te gaan inkopen. De omzet bedroeg bijna 600.000 stuks en dat is ongeveer twee keer het gemiddelde.

Vedior kwam met de cijfers: over het eerste halfjaar is de nettowinst 5% gestegen tot 98 miljoen en de omzet steeg 12%. Verdere omzetstijging wordt voorzien. De beurs was er enigszins teleurgesteld over omdat veel beleggers de indruk hadden dat de uitzendconcerns een beetje uit het koersdal aan het kruipen waren. Maar gisteren moest Vedior per saldo toch EUR0,65 terug naar EUR17,15. Randstad, die vandaag met de cijfers komt, wordt hier en daar ook aanbevolen, maar moest EUR0,30 terug naar EUR41,50.

Stork kwam later op de dag met cijfers en ook die stelden teleur. De winst stagneerde op ƒ77 miljoen en de omzet daalde met ƒ110 miljoen. Vooral bij Fokker Aerospace ging het niet best en Stork gaat nu ook de Engineering Groep afstoten waar 3000 mensen werken. De koers ging EUR0,65 terug naar EUR21,65.

Enkele financiële waarden waren wel in trek. In ABN Amro gingen bijna 10 miljoen aandelen om, maar na een aanvankelijke winst moest toch gesloten worden op EUR22,60 en dat was een eurodubbeltje verlies. Bijna evenveel aandelen gingen om in ING, die bezig is een pakket bankaandelen te verkopen om een grote overname te financieren. Dat kunnen beleggers wel waarderen en de koers ging dan ook EUR0,80 omhoog naar EUR53,70. Aegon echter moest nu ruim een euro terug, maar Fortis deed er een kwartje bij.

VNU was EUR0,95 in reactie op EUR34,35 nu diverse analisten nog eens hebben nagedacht over de cijfers en de toekomst. De advertentie-inkomsten vlakken wat af, er komt een forse emissie en de winststijging kan wat afvlakken, zo is de overheersende mening. Elsevier verloor een stuiver en Wolters Kluwer werd EUR0,85 goedkoper op EUR 34,50. Numico komt binnenkort ook met een emissie voor de Amerikaanse overname en de koers daalde nu al vast EUR0,55 naar EUR37,85. Kon. Olie was EUR0,20 in reactie op EUR60,30.

Op de lokale markt viel DNC Nederlandse Compagnie op met een teruggang van EUR23 naar EUR18, een daling van maar liefst bijna 22%. In dit fonds is meestal heel weinig handel dus een beetje aanbod kan al rampzalig zijn. AND daalde 50 cent naar EUR2,45 wat in dit geval ook een daling is van bijna 17%.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.