De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Belastingdienst wil
meer geld van Fortis

UTRECHT, woensdag

De bankverzekeraar Fortis betaalt veel te weinig vennootschapsbelasting. De staat loopt "aanzienlijke" bedragen mis, omdat Fortis geen duidelijkheid verschaft over de kosten die zijn gemaakt bij de overname van zakenbank MeesPierson. Dit bleek gisteren tijdens het kort geding dat de Nederlandse staat namens de Belastingdienst had aangespannen.

Door het gebrek aan informatie kan de fiscus slechts onvolledige voorlopige aanslagen opleggen. "Veel hogere aanslagen zouden volgens de Belastingdienst gerechtvaardigd zijn", zegt rijksadvocaat mr. H. Blauw. De fiscus vindt Fortis nog steeds een keurige belastingbetaler, maar er is toch "argwaan" over de aankoopoperatie ontstaan.

De Belastingdienst eist inzicht in de financieringskosten voor de overname van MeesPierson in 1997. De Belgisch-Nederlandse instelling kocht de bank voor ƒ2,5 miljard van ABN Amro. Ook wil de belastingdienst meer weten over de buitenlanddivisie van MeesPierson, want die kosten zijn in Nederland niet aftrekbaar.

Om die specifieke informatie te krijgen, verlangt de fiscus dat Fortis twee rapporten overhandigt die de accountants en belastingadviseurs van KPMG hebben gemaakt ten tijde van de aankoop. Volgens de fiscus heeft namelijk iedere belastingbetaler een inzage- en informatieplicht.

De Belastingdienst is het zat. Na twee jaar discussie, waar de raad van bestuur van Fortis zich ook nog eens mee bemoeide, moet de rechter snel een eind maken aan de situatie. "De boekjaren waarop het onderzoek zich richt (1996 en 1997) zijn al ruimschoots afgesloten. De Staat loopt door de vertraging in de heffing aanzienlijke inkomsten mis, mede omdat ook voor de lopende jaren niet de juiste bedragen via de aanslagen kunnen worden opgelegd", zo vindt Blauw.

Fortis bestrijdt die visie. "Fortis heeft niets te verbergen. De fiscus bezit al 99,9 procent van het materiaal", aldus advocaat mr. Ch. Langereis die een kort geding onzin vindt: "Fortis is niet een concern dat op korte termijn Nederland zal verlaten." De KPMG-rapporten krijgt de Belastingdienst niet, omdat het daarbij om adviezen gaat die volgens de wet niet opvraagbaar zijn. Daarnaast beroept Fortis zich op een informeel verschoningsrecht voor accountants en belastingadviseurs. Voor de bankverzekeraar gaat het om een principiële zaak, waarbij de gang naar het gerechtshof en de Hoge Raad nu al is ingecalculeerd.

Of Fortis een speciale voorziening heeft getroffen voor het conflict met de fiscus, wilde een zegsman van Fortis niet zeggen. Het concern betaalde in het afgelopen jaar wereldwijd ƒ1,72 miljard aan belasting.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.