De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Primafoon]
[Postbank Aandelenfonds]
[Quicklink]
[CMG]
[Dell]
[Postbank]
[BOL, voor al uw boeken]

Veestapel moet inkrimpen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

De hele Nederlandse veestapel, waaronder varkens, runderen en kippen, wordt met een forse inkrimping bedreigd.

Dat is het gevolg van de plannen van minister Brinkhorst (Landbouw) om het mestbeleid flink aan te scherpen.

De D66-bewindsman ziet zich hiertoe gedwongen omdat Nederland bij lange na niet voldoet aan de Europese milieu-eisen. Er wordt nog veel te veel mest geproduceerd en over het land verspreid, waardoor er teveel schadelijk stoffen, waaronder fosfaat, in het drinkwater terecht komen.

Boete
De Europese Commissie heeft het kabinet gedreigd met een boete van 500.000 gulden per dag als Nederland niet gaat voldoen aan deze Brusselse milieunorm, de zogenoemde Nitraatrichtlijn.

Brinkhorst heeft het nijpende probleem gisteren tijdens een speciale bijeenkomst op het Catshuis voorgelegd aan de top van de regeringspartijen.

De D66-minister zet hoog in met zijn plannen. De bewindsman wil volgens ingewijden tot elke prijs voorkomen dat hij door de Europese Commissie op de vingers wordt getikt vanwege het niet halen van de milieu-eisen. Voor hem zou dat ook een persoonlijke afgang betekenen omdat hij destijds als EU-topambtenaar de grondlegger was van de Europese Nitraatrichtlijn.

Naast premier Kok, waren ook de beide vice-premiers Borst en Jorritsma aanwezig, alsmede milieuminister Pronk. Ook de drie paarse fractievoorzitters met hun landbouw- en milieuspecialisten namen aan het overleg deel. Brinkhorst legt zijn plannen volgende week voor aan de landbouworganisaties en de milieubeweging.

Deelnemers aan het Catshuisoverleg benadrukten na afloop dat iedereen ervan overtuigd is dat het een zeer ernstig probleem betreft dat snel opgelost moet worden.

Brinkhorst zet de komende tijd de oplossingen op een rijtje die worden aangedragen door de politieke partijen, de landbouwsector en de milieubeweging. Pas daarna komt hij met uitgewerkte voorstellen.

Goed ingevoerde bronnen melden dat de minister denkt aan een systeem waarbij iedere boer jaarlijks een zeer beperkte hoeveelheid meststoffen per hectare land mag uitstrooien. Wie teveel mest produceert moet zien dat te verkopen of te verwerken tot andere producten. Lukt dat niet, dan zal de veestapel ingekrompen moeten worden.

Voor de kortere termijn probeert Brinkhorst de omstreden Varkenswet weer nieuw leven in te blazen. Deze wet, waarbij de varkensstapel met een kwart ingekrompen zou moeten worden, is door de rechter op belangrijke delen buitenspel heeft gezet. De boeren pikten het niet dat er geen financiële vergoeding werd gegeven voor het korten op hun varkensstapel. Brinkhorsts voorganger Apotheker stapte zelfs op omdat hij geen uitweg meer zag in het zeer gevoelige varkensdossier.

Ingewijden wijzen er op dat ook de nieuwe plannen van Brinkhorst zullen vallen of staan met een goede financiële compensatieregeling. Onduidelijk is nog of Brinkhorst extra geld wil uittrekken of de middelen die nog beschikbaar zijn voor de varkenssector op een andere manier wil verdelen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.