De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Quicklink]
[Dell]
[Postbank]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Postbank Aandelenfonds]
[Primafoon]

Familie Vaatstra
stuurt brief met
klachten naar OM

Van onze correspondent - ZWAAGWESTEINDE, woensdag

De familie Vaatstra uit de Friese plaats Zwaagwesteinde heeft een vijf pagina's tellende klachtbrief ingediend bij het openbaar ministerie in Leeuwarden.

Daarin geven de ouders en de overige gezinsleden aan wat er, naar hun overtuiging, allemaal is fout gegaan bij het onderzoek naar de moord op de zestienjarige Marianne.

Vooral het feit dat bepaalde zaken niet zijn onderzocht door het rechercheteam, terwijl de ouders deze zaken wel degelijk belangrijk toe schenen, is verkeerd gevallen bij de familie.

Blunders
Het gezin Vaatstra denkt dat het recherchebijstandsteam blunders heeft gemaakt, onder meer door niet direct onderzoek te doen op asielcentrum de 'Poelpleats' in Kollum, waar de hoofdverdachte, de 27-jarige Irakees 'Ali', enige tijd verbleef.

Tegen deze man bestonden, aldus de ouders, direct al harde aanwijzingen omtrent zijn mogelijke betrokkenheid. 'Ali' wordt gezocht via Interpol. Zijn signalement is dat van een korte, ietwat gedrongen man. Een zegsman van het recherchebijstandsteam, dat nog steeds met 20 man werkt aan de zaak, zegt evenwel "buitengewoon gemotiveerd" te zijn om de dader van de lustmoord te achterhalen.

Justitie moet, bij monde van zaaksofficier Roelof de Graaf, nog reageren op de uitvoerige klachtbrief. "We hopen op een goed antwoord. Ik wil graag dat ze de feiten, zoals we die in deze brief vermelden, kunnen weerleggen", zegt Freddy Vaatstra, broer van het slachtoffer. De familie staat niet onwelwillend tegenover een gesprek met justitie over de gang van zaken in het onderzoek.

Ook de burgemeester P. Visser van Kollumerland heeft een persoonlijke brief gekregen van de moeder Vaatstra, waarin zij haar hart lucht over de gang van zaken na de moord op haar dochter. De burgemeester heeft beloofd schriftelijk te antwoorden.

De advocaat van de ten onrechte gearresteerde Piet Smid uit Zwaagwesteinde, mr. Tjalling van der Goot uit Buitenpost, overlegt nog immer met justitie over de hoogte van de schadevergoeding. Smid zat vier dagen vast, op verdenking van de moord op Marianne. Hij kwam vrij na een vergelijkend dna-onderzoek.

Mr. Van der Goot denkt begin september een akkoord te bereiken over de hoogte van de schadevergoeding. Smid eist meer dan de standaardvergoeding voor onterechte hechtenis, 150 gulden per dag gevangenhouding, maar de advocaat wil nog niet zeggen hoe hoog het bedrag precies is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.