De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Quicklink]
[Postbank]
[Postbank Aandelenfonds]
[Dell]
[CMG]

Loongroei is hoger dan cao's

door Rob Sebes - CAPELLE AAN DEN IJSSEL, woensdag

De lonen van het middelbare en lagere personeel zijn harder gegroeid dan de cao-afspraken doen vermoeden. In plaats van de drie procent die gemiddeld uit de cao's rolde, incasseerden werknemers in werkelijkheid loonsverhogingen van ruim vier tot ruim vijf procent.

Dit laatste komt vooral door het enorme gebrek aan geschikt personeel in ons land. Werkgevers delen massaal extra periodieken uit om werknemers binnen de poorten te houden of goede kandidaten in huis te halen.

De bruto jaarsalarissen van topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven zijn veel minder hard gestegen dan de vakbeweging tot nu toe vreesde. Gemiddeld ging de beloning van directeuren en bestuurders dit jaar met zo'n vijf procent omhoog.

Dit alles blijkt uit het 'Nationale beloningsonderzoek 1999' dat 7 september tijdens een congres officieel wordt gepresenteerd.

Het onderzoek onder 522 bedrijven en 140 functies, een representatieve afspiegeling van ondernemend Nederland, is gehouden door salarisbureau ADP en personeelsadviesbureau Nedworx. Gekeken is naar de bruto jaarsalarissen inclusief acht procent vakantiegeld en dertiende maand, maar zonder extra's als pensioenreserveringen, bonussen en aandelenopties.

Topmanagers
Eerder dit jaar laakten de vakbonden de riante optieregelingen van topmanagers. De afgelopen weken vlogen werkgevers en werknemers elkaar opnieuw in de haren, ditmaal over de loonstijging in ons land. De vakbeweging vond dat de bruto salarissen van de top uit de hand liepen met stijgingen van acht procent vorig jaar en dit jaar nóg meer. Daarom eisten de bonden loonmatiging van de werkgevers.

Nu blijkt dat leden van raden van bestuur er dit jaar 4,92 procent bij hebben gekregen. Het middelbare en hogere management verdiende 5,18 tot 5,46 procent meer. De lagere functies kregen er 4,16 tot 5,48 procent bij. Daarnaast zijn er verschillen per branche. In de zakelijke dienstverlening (vooral informatietechnologie) en het bankwezen zijn de groeipercentages met 5,21 voor de top en 6,92 voor lagere functies hoger dan bijvoorbeeld de bouw, waar de directieleden er 'slechts' 2,95 procent bij kregen, terwijl bouwvakkers 4,16 procent meer ontvingen.

Het werkgeversverbond VNO-NCW is blij met de onderzoeksresultaten. "Deze gegevens staven ons standpunt dat de verschillen in loonstijging tussen managers en het overige personeel aanmerkelijk vlakker zijn dan de meeste mensen dachten", aldus voorzitter H. Blankert. "Er komen geen extremen voor en dit past ook in het Hollandse poldermodel."

Schoolverlaters
Ook het beginsalaris van schoolverlaters viel hoger uit, zo blijkt uit recente cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Kersverse werknemers kregen vorig jaar zelfs 10 procent of meer salaris dan een jaar eerder.

Hun inkomens stegen volgens de ROA-onderzoekers veel harder dan de cao-lonen, door de extra inspanningen van werknemers om jongeren aan te trekken. Slechts een klein deel van de vooruitgang in salaris is terug te voeren op de arbeidsduurverkorting. Het grootste aandeel komt voor rekening van reële loonstijgingen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.