De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Primafoon]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Quicklink]
[CMG]
[Dell]
[Postbank]

Extraatje door meevaller

door Ronald Veerman - DEN HAAG, woensdag

Nederlanders kunnen volgend jaar rekenen op een bedrag van bijna 1 miljard gulden aan extra lastenverlichting als gevolg van de beter draaiende economie.

Het kabinet praat vandaag opnieuw over de op Prinsjesdag te presenteren begroting voor 2000, wwaarbij minister Zalm (Financiën) een voorstel zal doen over de verdeling van het extra geld.

Zalm en het Centraal Planbureau (CPB) zijn het nu nagenoeg eens over de omvang van de belastingmeevaller voor volgend jaar, waarvan zoals afgesproken de helft naar het financieringstekort en de helft naar lastenverlichting gaat.

Te optimistisch
Het CPB ging aanvankelijk uit van een bedrag van 1,6 miljard gulden dat voor lastenverlichting kon worden uitgetrokken, maar Zalm vond dit te optimistisch.

De bewindsman komt na overleg met het Planbureau zelf rond 1 miljard gulden uit. "We denken dat het bedrag hier overigens eerder net onder zal liggen dan erboven", zo melden bronnen in Den Haag.

Verwacht wordt dat het kabinet zal kiezen voor mix van lastenverlagende maatregelen, waardoor nagenoeg alle bevolkingsgroepen er per 1 januari iets extra bijkrijgen.

Gedacht wordt onder meer aan een substantiële verhoging van het arbeidskostenforfait, de vaste belastingaftrek voor werkenden. Ook wordt gekeken naar een verlenging en tariefsverlaging van de eerste belastingschijf. Belangrijk doel van deze plannen is de opwaartse druk op de loonkosten enigszins in te dammen.

Ook groepen waarvan verwacht wordt dat hun koopkracht iets achter zal blijven bij de rest van Nederland geeft het kabinet een extra duwtje omhoog. Het gaat daarbij onder meer om gezinnen met kinderen en ouderen met alleen aow, waarbij wordt gedacht aan een verhoging van de kinderbijslag en een hogere ouderaftrek.

Door de betere economische verwachtingen ziet de positie van deze kwetsbare groepen er overigens al een stuk beter uit dan voor de zomer werd gedacht. Vorige week werd reeds bekend dat het CPB voor nagenoeg alle Nederlanders een koopkrachtstijging van 1% voorziet, die via extra lastenverlichting dus alleen maar hoger kan uitvallen.

Soelaas aow'ers
Gisteren werd ook al bekend dat minister Borst (Volksgezondheid) ƒ100 miljoen gulden zal uittrekken voor aow'ers in verpleeg- en verzorgingshuizen, die plotseling met een inkomensachteruitgang werden geconfronteerd. Deze maatregel gaat overigens niet ten koste van het lastenverlichtingbedrag en wordt door Borst zelf betaald.

In Den Haag wordt aangegeven dat het kabinet definitief afziet van een eerder plan van Zalm om een belangrijk deel van de meevallers door te schuiven naar 2001, wanneer het nieuwe belastingstelsel voor de 21e eeuw wordt ingevoerd.

Doordat de lasten volgend jaar omlaag gaan daalt het financieringstekort in 2000 overigens minder spectaculair dan eerder door het CPB werd aangegeven. In plaats van 0,1% komt het tekort nu rond 0,4% uit.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het tekort aan het eind van de kabinetsperiode op maximaal 1% moet liggen. Het lage niveau van volgend jaar vertekent echter omdat de invoering van het nieuwe belastingstelsel gepaard gaat met een lastenverlichting van bijna 5 miljard, waardoor het tekort weer zal stijgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.