De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
25 augustus 1999

 


[Quicklink]
[Dell]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Postbank]
[Primafoon]

Afgelopen jaar
1000 ex-leraren
weer voor klas

Van onze onderwijsredactie - DEN HAAG, woensdag

Afgelopen schooljaar zijn duizend ex-onderwijzers teruggekeerd voor de klas. Ze reageerden op de brief die het ministerie van Onderwijs vorig jaar rondstuurde aan iedereen die ooit in het onderwijs heeft gewerkt. De oude getrouwen werden aangespoord weer voor de klas te gaan staan, om het enorme personeelstekort te bestrijden.

Enkele honderden herintreders volgen momenteel een opfriscursus, terwijl nog eens duizend herintreders dit schooljaar aan een nascholingscursus beginnen. Aanvankelijk werd echter gerekend op een toeloop van 8000 herintreders.

Maar om het basisonderwijs in goede banen te lijden zijn volgens de onderwijsbonden in het jaar 2002 ongeveer 17.000 onderwijzers extra nodig. Hiervan blijkt pas 15 procent ook daadwerkelijk voorhanden, terwijl een deel van deze groep ook nog terechtkomt in het voortgezet onderwijs.

Vergrijzing
De vergrijzing van het lerarenbestand, het stijgend aantal leerlingen en de klassenverkleining eisen meer en meer hun tol. Afgelopen schooljaar was het personeelstekort vooral al in het basisonderwijs voelbaar bij het zoeken naar vervangers van zieke docenten. Daarom bemiddelt het Career Centre Onderwijs, belast met de terugkeer-actie, dit schooljaar ook bij het vinden van invaldocenten.

Voorlopig levert het Career Centre alleen vervangers voor scholen in de regio's Den Haag en Eindhoven. De invallers kunnen op hun beurt rekenen op ondersteuning en begeleiding. Als de bemiddeling in december succesvol blijkt, kan deze aanpak vervolgens in het hele land ingevoerd worden.

Lerares
De leerkracht die door basisschool Antonius Abt in Bokhoven uit eigen middelen en vrijwillige ouderlijke bijdragen is betaald, is deze week begonnen met lesgeven.

De nieuwe leerkracht is de 21-jarige Suzanne Kuyken uit Eindhoven. Hoe groot de ouderlijke bijdragen zijn geweest, kan schooldirecteur A. van de Ven nog niet zeggen. De nieuwe lerares is aangenomen om de klassen te verkleinen.

De school vroeg ouders een bijdrage te leveren aan de financiering van de nieuwe leerkracht. Deze werkwijze van de Antonius Abt-basisschool leidde tot een landelijke discussie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.