&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
23 augustus 1999

Belofte

Het kabinet hakt deze week de laatste knopen door over de begroting 2000 die vervolgens op de derde dinsdag van september bij het parlement moet worden ingediend. Erg lastig zal de ministersploeg het daarmee niet hebben.

De economie ontwikkelt zich relatief goed. Van de eerder verwachte groeivertraging is gelukkig weinig terecht gekomen. Er stroomt dan ook meer belastinggeld naar de schatkist dan eerder was gedacht. Het schatkisttekort kan daardoor volgend jaar opnieuw op een uiterst laag peil terechtkomen.

Toch vond premier Kok het vrijdag nodig om alvast op de rem te trappen door afstand te nemen van eerdere fraaie cijfers van het CPB. De premier is, net als trouwens minister Zalm (Financiën), van nature een voorzichtig man die graag een appeltje voor de dorst achter de hand houdt om eventuele tegenvallers op te vangen. Bovendien wil hij wat geld overhouden om straks zonder problemen aan extra wensen van het parlement tegemoet te kunnen komen. Verder wordt er in 2001 een nieuw belastingstelsel van kracht waarvoor smeerolie in de vorm van lagere lasten nodig is om het in te voeren.

Toch moet er volgend jaar wel al een generieke lastenverlichting komen. Die is goed voor de werkgelegenheid omdat deze de loonkosten kan drukken en ook kan voorkomen dat er te hoge looneisen worden gesteld.

Maar het belangrijkste is wel dat de paarse politici vorig jaar bij de verkiezingen een ferme lastenverlichting van ƒ5 miljard hebben beloofd. Geheel in strijd daarmee hebben ze echter daarna de lasten dit jaar met ƒ1,5 miljard verhoogd. Dat geld moet dus zo snel mogelijk worden teruggegeven.

Belofte maakt schuld, zegt een oud spreekwoord. Dat geldt zeker voor de paarse politici die vorig jaar met hun beloften de kiezers hebben verleid op hen te stemmen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]