De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 
 

maandag
23 augustus 1999
 

[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

Verlost van juk

door Bert Schaap- ZÜRICH, maandag

Het juk van de Wereldbeker begint een ondraaglijke last te vormen. Het gewicht van dit prestigieuze klassement in de beroepswielersport verlamde gistermiddag de finale van het Kampioenschap van Zürich. Terwijl de vedetten naar elkaar keken, demarreerde de Pool Grzegorz Gwiazdowski nog één keer met de moed der wanhoop. Deze dappere dodo was tenslotte al de hele dag in de aanval en die paar extra kilometer maakte ook niets meer uit. In zijn eentje arriveerde de tweedejaars beroepsrenner, in dienst van het Franse Cofidis, bij de finish. Oververmoeid smakte hij tegen het asfalt. Pas vele minuten later kwam Grzegorz Gwiazdowski weer bij bewustzijn en begon het peloton der geslagenen de pijn van een gemiste kans te voelen.

Na Mirko Celestino in de Wereldbeker-wedstrijd van Hamburg, een week geleden, was de Pool de tweede outsider die voor één dag in de schijnwerpers van de internationale wielersport mocht treden. Op de zonovergoten Belle Rive Strasse aan de boorden van de schilderachtige Züricher See waren er naast de jubel van de winnaar en Andrei Tchmile, die de Wereldbeker bijna heeft gewonnen, ook een serie welgemeende vloeken te beluisteren. De gehele dag manifesteerde de Rabobank zich als de sterkste ploeg, maar toen de prijzen werden verdeeld, grepen ook de mannen van ploegleider Adri van Houwelingen overal naast. "We zaten in de finale nog met acht man voorin, maar dat is nog geen garantie op succes. Toen de groep met Boogerd wegreed, had Markus Zberg erbij moeten zijn. Hij miste echter de slag. Voor Boogerd zat er niet meer in. Met Tchmile in de buurt weet je dat hij niet meer de kans krijgt om weg te rijden en dat hij in de sprint tekort komt. Voor de Wereldbeker heeft Tchmile met zijn derde plaats zijn voorsprong verder vergroot en heeft hij afgerekend met Frank Vandenbroucke. In Parijs-Tours pakt hij waarschijnlijk nog een paar punten. In de Ronde van Lombardije moet er bijna een wonder gebeuren wil Boogerd daar alsnog de Wereldbeker veroveren."

Lange tijd zag het ernaar uit dat de Rabobank het scenario van het gerenoveerde Kampioenschap van Zürich zelf had geschreven. Rondenlang kregen de koplopers Jaksche, Brochard en Gwiazdowski de ruimte om weg te blijven. Hun voorsprong schommelde voortdurend rond de vijf minuten, maar niemand maakte zich daar zorgen om. Pas in de slotronde kwamen de allersterksten naar voren. Het nieuwe parcours, met de venijnige Pfannenstiel als scherprechter, vertoonde gistermiddag dezelfde eigenschappen als de finale van Luik-Bastenaken-Luik. Ook in Wallonië worden de mannen vanzelf van de knapen gescheiden. Na een ontsnapping van 180 kilometer werden de drie koplopers ingelopen door een groep van zeven man, waarin zich ook Michael Boogerd bevond. In zijn kielzog zat Andrei Tchmile op zijn gemak. De leider in de Wereldbeker kon zich op dat moment, met nog een kleine twintig kilometer voor de boeg, gaan opwarmen voor een man-tegen-man-gevecht, zijn favoriete bezigheid.

Even zag het ernaar uit dat de groep Boogerd al op de bijna drie kilometer lange klim het wedstrijdbeeld zou gaan bepalen. Met grote namen als Dufaux, Zarrabeitia, die in de Tour twee ritten won, Barbero en Bettini was de samenwerking echter ver te zoeken. Exact een halve minuut na de drie koplopers passeerden de achtervolgers de top en stortten zij zich naar beneden richting Zürichsee. Toen kwam er een einde aan de dappere aanval, maar demarreerde Gwiazdowski opnieuw. De afgelopen week won hij de Tour de l'Ain en moest hij in de Ronde van de Limousin de eerste plaats delen met Heulot, die hetzelfde aantal punten had. Met zijn vorm was derhalve niets mis en met zijn tactisch inzicht ook niet, zo werd al snel duidelijk.

Het juk van de Wereldbeker deed de rest. "Ik beleef nu de vijftien meest krankzinnige dagen van mijn leven", stamelde Gwiazdowski,ondersteund door twee begeleiders, tijdens zijn nabeschouwing. "Dit is alweer mijn derde overwinning en zeker de mooiste. Ik kom uit een dorpje in Polen en ben naar Frankrijk vertrokken om coureur te worden. Met de steun van vele vrienden, Cyrille Guimard en Frank Vandenbroucke is dat gelukt. Bedankt allemaal voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan."

Even verderop was er van euforie geen sprake. Erik Dekker, een van de geslagenen uit het Rabobank-collectief: "Ik ken hem niet. Maar het is wel knap wat hij heeft gedaan."


 

GP van Zürich. 1. Gwiazdowski (Pol) 245 km in 6.19.48, 2. Barbero (Ita) 0.28, 3. Tsjmil (Bel) 0.34, 4. Bettini (Ita), 5. Kivilez (Kaz), 6. Boogerd (Ned), 7. Rebellin (Ita), 8. Brochard (Fra), 9. Zarrabeitia (Spa), 10. Jaksche (Dui), 12. Dekker 1.19. Stand wereldbeker na 8 van 10 wedstrijden: 1. Tsjmil 267 punten, 2. Boogerd 222, 3. Vandenbroucke (Bel) 199, 4. Van Petegem (Bel) 145, 5. Museeuw (Bel) 137, 15. Van Bon 99.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.