De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 
 

maandag
23 augustus 1999
 

[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]

PSV wast Vitesse de oren

door Yoeri van de Busken - ARNHEM, maandag
foto: Hans van Tilburg

Kort voor de competitiestart trachtte Erik Gerets boeren, burgers en buitenlui met een PSV-hart gerust te stellen door te verkondigen dat PSV 'op zeker' niet zo beroerd zou starten als vorig seizoen. Twee weken en twee wedstrijden later haalt de Belgische oefenmeester op niet mis te verstane wijze zijn gelijk. De povere voorbereiding is alweer naar de vergetelheid gespeeld. En hoe! Werd de ouverture tegen MVV door menigeen nog aangemerkt als een 'zekerheidje', de klapper in Arnhem was dat zeker niet. Vitesse werd volkomen vernederd (1-6) door de club die vorig seizoen op de laatste speeldag ook al de doorgang naar de Champions League versperde.

Het Gelredome: nog niet zo lang geleden een onneembare vesting voor bezoekers, gisteren een spookhuis waarin de thuisclub met trillende beentjes ronddwaalde. Arm Vitesse. Momenteel in alle opzichten een topclub, behalve op het veld. Er wordt om tijd gevraagd, maar tijd krijgt een topclub in de regel niet. Soms een heel klein beetje. Zie Erik Gerets. Hij mag best aan een nieuw PSV bouwen, maar moet in die tussentijd wel zorgen dat zijn elftal èn de Champions League bereikt èn in de eredivisie een rol van betekenis blijft spelen.

Daarom moet men in Arnhem niet te vaak en te hard om tijd blijven roepen. Immers, ook in Eindhoven moet een aanzienlijk aantal nieuwe spelers worden ingepast. En dat gaat Gerets aanzienlijk beter af dan zijn collega Herbert Neumann. De vele seizoenkaarthouders namen geen genoegen met de desastreuze vertoning en verlieten ver voor tijd de futuristische voetbaltempel. De snijdende hartenkreet 'Neumann, rot op!' daalde nu reeds neer op het hoofd van de geplaagde trainer, die inmiddels al overhoop ligt met Michel Kreek. De Amsterdammer raakte dit seizoen zijn aanvoerdersband kwijt en mag (moet) vertrekken na de kritiek (slechte instelling) die Neumann aan zijn adres uitte.

Het was dan ook niet geheel toevallig dat Kreek, die nog wel mocht meedoen, zijn frustratie legde in een tweetal overtredingen binnen 120 tellen. Sneller kun je geen rode kaart verzamelen. Het slachtoffer was trouwens beide keren Mark van Bommel, die hinkend het veld verliet en voor onderzoek (voet) naar het ziekenhuis moest.

Op het moment dat Vitesse met een numerieke minderheid werd geconfronteerd, was de wedstrijd overigens allang beslist. PSV was een evenwichtige eenheid, Vitesse los zand. "We zijn op het juiste moment naar Arnhem gekomen", vond ook Gerets. "Er zijn van die wedstrijden dat het bijna perfect verloopt. De organisatie was dermate goed dat we in 93 minuten slechts een halve kans hebben weggegeven en zelf een groot aantal kansen bij mekaar hebben gevoetbald. We hebben gespeeld zoals je dat in een thuiswedstrijd hoort te doen."

Die laatste opmerking zal Neumann in het hart hebben getroffen. Want wie speelde er eigenlijk thuis? Daar was echter niets van te merken. Overdreven verdedigend liet Vitesse het aanvallen over aan Pierre van Hooijdonk. Links en rechts op het middenveld hadden Louis Laros en Orlando Trustfull (terug na een zware knieblessure) namelijk geen diepgang, terwijl schaduwspits Mahamadou Diarra zich verstopte achter de ruggen van PSV-verdedigers. Daardoor moet Van Hooijdonk zich 'back in good-old England' hebben gewaand. Hier heb je een lange bal en zoek het verder maar uit; dat werk. Hij streed een hopeloze strijd, maar blijft nog wel één op één lopen door de rake kopbal waarmee hij de achterstand verkleinde (1-2) in de 37e minuut. Daar moet Gerets zich nog maar eens over buigen, want net als tegen MVV kwam ook de tweede tegentreffer dit seizoen voort uit een dood spelmoment en sloeg de tegenstander in het vijf-metergebied toe.

Het is een detail. In grote lijnen heeft Gerets weinig reden tot klagen. Arnold Bruggink bijvoorbeeld manifesteerde zich prima op de plaats van Luc Nilis (geschorst) en nam de eerste twee doelpunten voor zijn rekening. Links op het middenveld kreeg Wilfred Bouma de voorkeur boven Dima Khokhlov. Dat had Gerets al eerder willen doen, ware het niet dat Bouma vorige week nog geschorst was. Niemand rekende dit seizoen op de verloren zoon die als huurling bij Fortuna had mogen rijpen. Maar de fysiek sterke Bouma heeft de voorbije indruk gemaakt. "Op dit moment rechtvaardigt hij zijn uitverkiezing voor 200 % procent", aldus Gerets.

Ook Ernest Faber keerde, na een dikke week rust, terug. De centrumverdediger nam gelijk de derde PSV- goal voor zijn rekening, kort na de plaagstoot van Van Hooijdonk. In de 48e minuut veroorzaakte Jochemsen met zijn arm een strafschop (Van Nistelrooy 1-4) en was de wedstrijd helemaal gespeeld. Wat restte, was salonvoetbal van Eindhovense makelij en gênant gehannes van de geel-zwarten. De treffers van Khokhlov en Van Nistelrooy (zijn vijfde!) vervolmaakten de vernedering. "Ik heb in al die jaren geleerd te genieten van dit soort momenten. Want woensdag staat er alweer een volgende belangrijke wedstrijd voor de deur. Dus tot morgenochtend ben ik een gelukkig man", glom Gerets genoeglijk.


Vitesse - PSV 1-6 (1-3).13. Bruggink 0-1, 33. Bruggink 0-2, 35. Van Hooijdonk 1-2, 43. Faber 1-3, 49. Van Nistelrooy 1-4 (strafschop), 77. Khokhlov 1-5, 82. Van Nistelrooy 1-6. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 24.000. Rode kaart: 65. Kreek (Vitesse) 2x geel. Gele kaart: Grozdic (Vitesse), Van Nistelrooy, Stinga, Vogel (PSV).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.