De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]

Wall Street in ban van rentestijging

AMSTERDAM, maandag

Eindelijk breekt deze week op Wall Street het uur van de waarheid aan als dinsdag de beleidscommissie van Federal Reserve bijeenkomt. Alleen de zonsverduistering wist de afgelopen weken in de pers letterlijk en figuurlijk de speculaties over een eventuele Amerikaanse renteverhoging te overschaduwen, aldus Michael Toorp van Prudential Bache Securities te Amsterdam.

Zes weken lang werden koersstijgingen mede toegeschreven aan wegebbende angst voor inflatie en koersdalingen juist weer aan de angst voor een renteverhoging. Het merendeel van Wall Street's analisten verwacht dat de centrale bank morgen de rente met een kwart procent zal verhogen. Echter, de verminderde groei van het bruto nationaal product in het tweede kwartaal en de bescheiden stijging van de consumentenprijzen later voor de FED de deur open om een renteverhoging te heroverwegen.

Indien de verwachte renteverhoging achterwege blijft, zal de financiële wereld ieder economisch cijfer en iedere uitspraak van een directielid van de FED op een gouden schaaltje leggen tot de volgende bijeenkomst medio oktober. Zelfs al zou de rente worden verhoogd, hoeft dat nog niet het einde van de koersstijgingen in Wall Street te betekenen. In de financiële wereld geldt nu eenmaal 'het bezit van de zaak is het eind van het vermaak'.

Bij een rentestijging van een kwart procent zou de beurs wel eens opgelucht kunnen reageren, omdat de verwachte renteverhoging dan weer achter de rug is. Anders wordt het als de verwachting is dat er een derde renteverhoging in de maak zou zijn.

Donderdag komt ook de Europese centrale bank bijeen. Echter, hiervan worden geen beleidswijzigingen verwacht. Deze week zullen ook de bankaandelen andermaal in de belangstelling staan. Na de fusie van de Japanse banken tot de grootste bank ter wereld is de verwachting dat er wereldwijd meer consolidaties zullen volgens.

Volgens de Duitse pers zijn de Deutsche Bank en de Dresner Bank in gesprek over een fusie en vervolgens zou de ABN Amrobank geïnteresseerd zijn in een volledige overname van de Italiaanse bank Banca di Roma.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.