De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Autosite]
[ABN AMRO]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]

Minister zet fors mes in
de regionale luchthavens

door Arnold Burlage - DEN HAAG, maandag

Minister Tineke Netelenbos (Verkeer) stopt de ƒ25 miljoen overheidsbijdrage aan de verkeersleiding op de regionale luchthavens. Zo blijkt uit vertrouwelijke notulen van de luchtvaartsector in het Strategisch Schiphol Overleg.

De maatregel, die in de nu nog vertrouwelijke miljoenennota wordt aangekondigd, betekent een genadeslag op de totale begroting van ƒ31 miljoen, waarvan de overige ruim ƒ5 miljoen komt uit de heffingen die de gebruikers in rekening wordt gebracht.

Een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wilde niet reageren omdat de maatregel pas op Prinsjesdag naar buiten wordt gebracht.

De directie van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laat intussen al nagaan welke maatregelen naast een verhoging van de huidige tarieven mogelijk zijn om de luchthavens open te houden, zonder dat de veiligheid in het geding wordt gebracht.

"We zoeken naar een zo evenwichtig mogelijk pakket aan maatregelen", bevestigde woordvoerster Marjolein Wenting van de verkeersleiding.

De luchtverkeersleiding op de luchthavens Eelde, Rotterdam Airport, Maastricht Airport, Twente en Eindhoven is met de maatregel van de minister gedwongen om de inkomsten meer dan te vervijfvoudigen om hetzelfde voorzieningenpeil te kunnen handhaven.

Directeur Erik Kroese van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), waartoe ook de regionale vliegvelden behoren, heeft al gezegd "dat er niet aan valt te ontkomen dat een en ander zal leiden tot aanpassing van de tarieven." Zo blijkt uit de vertrouwelijke notulen van het overleg van de luchtvaartsector.

De LVNL-topman uitte tijdens een besloten bijeenkomst van de luchtvaartsector in ons land zware kritiek op de plannen van de minister. Het voornemen van het kabinet is innerlijk tegenstrijdig, omdat het door de minister van Verkeer wordt onderbouwd met beleidsnotities die door minister Jan Pronk (VROM) worden aangevochten. Zo blijkt uit vertrouwelijke notulen van het overleg.

"We hadden wel op een afbouw van de rijksbijdrage gerekend, maar in een lager tempo dan wat de minister nu kennelijk wil", aldus woordvoerster Marjolein Wenting van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Hetzelfde verwijt trof de minister recent bij de voorgenomen nachtsluiting van Rotterdam, die onder druk van zware kritiek van de luchtvaartsector moest worden opgeschort.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.