De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


maandag
23 augustus 1999

 


[ABN AMRO]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Postbank Aandelenfonds]

Miljardentekort in Duits
bezuinigingsprogramma

Van onze correspondent - FRANKFURT, maandag

De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (SPD) komt nog DM6 miljard tekort in zijn bezuinigingsprogramma van DM30 miljard voor volgend jaar, maar hij is vast van plan dat programma deze week ongeschonden door de ministerraad te loodsen. Dan moeten de ministers Scharping (Defensie), Müntefering (Verkeer) en Riester (Sociale Zaken) echter nog wel de nodige miljarden ophoesten.

De financiële wereld kijkt nauwgezet naar de ernst die Duitsland, de grootste economie binnen de eurozone, maakt met het terugdringen van begrotingstekort en staatsschuldquote. Eichel is de laatste maanden wel geholpen door incidenteel fors stijgende belastinginkomsten, maar hij houdt toch vast aan de structurele bezuinigingsmaatregelen uit zijn bezuinigingsprogramma. Hij wil een signaal afgeven dat Duitsland alles wil doen om de euro een solide basis te laten behouden.

Scharping wil nu DM2,3 miljard besparen door 6000 dienstplichtigen minder op te roepen en de rest door uitgestelde investeringen, maar Riester heeft nog niet de helft binnen van de DM2,4 miljard die hij moet bezuinigen. Ook Müntefering moet investeringen uitstellen. Eichel eist dat de benodigde DM30 miljard op tafel komt en hij wordt daarin gesteund door bondskanselier Schröder. Overmorgen wil Schröder de knopen definitief doorhakken, zodat het parlement in september kan debatteren over het totale pakket.

Dat gaat o.a. uit van een korting op de inflatie-aanpassing van de aow voor twee jaar, maar voorziet niet in verdere accijnsverhogingen op benzine en diesel.

Tegenover de meevallende belastinginkomsten staat de tikkende tijdbom van stijgende rente. Een procent meer rente betekent meteen een tegenvaller van DM4 miljard voor federale overheid, deelstaten en gemeenten, die volgend jaar DM400 miljard aan aflopend krediet moeten oversluiten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.