De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Saddam verkoopt VN-babyvoedsel

LONDEN, maandag

De Iraakse dictator Saddam Hoessein verkoopt de VN-hulpgoederen voor de hongerende baby's in zijn land net zo vlug als ze het land binnenkomen. Volgens de Britse krant Sunday Telegraph financiert hij met de opbrengst van de producten onder andere wapenaankopen voor zijn regime. en uitgaven van zijn familie.

De zondagskrant zegt dat de illegale handel in VN-hulpgoederen is aangetoond toen de kustwacht van Koeweit vorige week een schip onderschepte dat met 250 ton melkpoeder en flesjes onderweg was van Basra in Irak naar India.

VN-onderzoekers hebben volgens de krant inmiddels geconstateerd dat de goederen kort daarvoor in het kader van het humanitaire programma van de Verenigde Naties naar Irak waren gestuurd. Ze waren bedoeld om het leed van de Iraakse bevolking door de internationale economische sancties te verzachten.

Westerse diplomaten geloven dat dit smokkelincident deel uitmaakt van een veel grotere operatie. Volgens de Britse krant was het transport georganiseerd door Saddam en zijn zoon Uday.

Het bericht over de smokkel komt nog geen twee weken na de publicatie van een rapport van het VN-kinderfonds Unicef over de dramatische toename van de kindersterfte in Irak. Irak heeft steeds gezegd dat de gebrekkige internationale hulp de hoofdoorzaak was van de alarmerende kindersterfte.

Het was al bekend dat Irak in strijd met de VN-sancties en buiten het olie-voor-voedselprogramma om, olie smokkelde om aan harde valuta voor het regime te komen. Onderzoekers zeggen dat nu duidelijk is dat Saddam en Uday "alles smokkelen waarop ze de hand kunnen leggen", ook vitale humanitaire goederen. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.