De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Dell]
[Postbank]
[Quicklink]

Speurneuzen terug uit rampgebied

door Eric de Brouwer - EINDHOVEN, maandag

De Reddingshonden Hulpgroep Holland is gisteravond vanuit Istanboel aangekomen op het vliegveld Eindhoven. Dankzij het team werden afgelopen weekeinde in de Turkse plaats Sakarya twee jongetjes levend onder de puinhopen vandaan gehaald.

"We zijn erg tevreden met dit resultaat. Onze missie zou eigenlijk al zijn geslaagd als we één overlevende zouden hebben gevonden. Nu konden we zelfs twee jonge levens redden", zegt een van de leden van de hulpgroep, Leo de Man uit Krimpen aan den IJssel.

De Nederlandse reddingswerkers en hun honden lokaliseerden vrijdagmorgen een jongetje onder de puinhopen van een totaal ingestorte etagewoning. De bergingsploegen konden hem na urenlang zoeken uiteindelijk bevrijden. Het jongetje bleek dagenlang klem te hebben gezeten in een ruimte tussen een wasmachine en het plafond.

In de nacht van vrijdag op zaterdag stuitten de speurhonden opnieuw op een nog levende persoon. Ook hier wisten bergingsploegen vervolgens een klein jongetje levend onder het puin vandaan te halen.

Het reddingsteam (bestaande uit zes mannen, drie vrouwen en vijf speurhonden) reisde in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis vorige week woensdag af naar Istanboel van waaruit de brigade onder politiebegeleiding met een bus en een Turkse tolk verder trok naar de plaats Sakarya, zo'n 150 kilometer buiten Istanboel.

"Deze tocht duurde maar liefst vier uur, omdat we langs totaal verwoeste wegen en allerlei blokkades onze weg moesten zien te vinden", aldus De Man. "Eenmaal aangekomen in Sakarya hebben we meteen op straat een bivak opgezet van tentzeilen die we kregen van de lokale bevolking. Vanaf dat moment hebben we eigenlijk aan een stuk door gezocht naar overlevenden van deze allesvernietigende aardbeving."

De eerste dagen van hun verblijf in het rampgebied verliepen voor de leden van de hulpgroep erg moeizaam. De Nederlandse reddingswerkers troffen onder de puinhopen tientallen doden aan. De Man: "Die momenten, hoe triest ook, horen nou eenmaal bij dit werk. Als team moet je daar doorheen en de zoektocht naar levenden voortzetten."

Water en brood
Ook de weersomstandigheden waaronder de reddingsploeg moesten werken, waren zwaar. "De temperaturen liepen overdag op tot 36, 37 graden. Om die reden hebben we veel 's avonds en 's nachts gewerkt", zegt De Man, die benadrukt dat hij en zijn collega's alle hulp hebben gekregen van de plaatselijke Turkse bevolking. "Van hen kregen we water en brood. Voor onze honden werd zelfs een zak voer geregeld."

Afgelopen zaterdag moesten de reddingswerkers noodgedwongen stoppen met hun acties, omdat de Turkse hulpdiensten een begin maakten met het spuiten van chemicaliën om verspreiding van bacteriën te voorkomen. De honden kunnen hierdoor geen menselijke geuren meer opvangen. De Man: "Daarbij komt dat de desinfectiemiddelen schadelijk zijn voor onze honden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.