De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Postbank]
[Dell]
[Primafoon]
[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Quicklink]
[CMG]

Gele Rijders waarschuwen Kosovo-leger

Van onze verslaggevers - ORAHOVAC/DEN HAAG, maandag

Het Nederlandse artilleriebataljon de Gele Rijders dreigen in Kosovo in de problemen te komen nu het Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK heeft laten weten een aflossing van hen door de Russen niet te accepteren.

De Gele Rijders hebben bij monde van chef-staf J. Damen daarop het UÇK gewaarschuwd geen enkele actie te zullen tolereren die de komst van de Russen naar Orahovac verhindert.

Albanese Kosovaren kondigden gisteren aan alledrie de hoofdwegen naar Orahovac vandaag te zullen blokkeren om de komst van de Russen te verhinderen. Tijdens een demonstratie gisteren van zo'n 1500 Kosovaren op het centrale plein in Orahovac riepen leiders de bevolking op de wegen te blokkeren met tractoren, bussen en auto's.

Ook het ministerie van Defensie in Den Haag liet weten dat verzet van de UÇK niet zal worden getolereerd. "Wij hebben op dit moment echter nog geen aanwijzingen dat men zich daadwerkelijk fysiek zal gaan verzetten wanneer de Nederlanders het kamp zullen verlaten", aldus een woordvoerder.

Geweld
Het departement erkent dat het niet uitgesloten is dat het vertrek met geweld gepaard kan gaan, maar het departement verwacht toch dat begin deze week met alle partijen overeenstemming kan worden bereikt over de overdracht aan de Russen.

"We begrijpen uiteraard dat men daar niet blij is. Daarom zal morgen onder meer een speciaal gesprek plaatsvinden tussen luitenant-generaal Van Loon, de Russische commandant en vertegenwoordigers van de UÇK", aldus de woordvoerder.

"We hopen dat de UÇK dan duidelijk kan worden gemaakt dat de komst van de Russen valt binnen de totale KFOR-operatie, die uiteindelijk goed is voor alle mensen in het gebied."

Mocht de UÇK inderdaad besluiten tot een blokkade van toegangswegen om een vertrek van de Nederlanders te voorkomen, dan verwacht Defensie dat de Gele Rijders met hun speciale voertuigen toch in staat zullen zijn het gebied te verlaten.

"Er zijn inderdaad alternatieven om dan toch te vertrekken", aldus de woordvoerder. Vandaag komt er een eerste delegatie van de Russen, bestaande uit zo'n vijftig man, die met Nederlanders de overdracht gaan voorbereiden.

De Albanese bevolking van Orahovac (25.000 inwoners) is bang dat de Russen partij zullen trekken voor de 2500 Serviërs die er ook wonen. Russen zouden hebben meegevochten met de Serviërs en oorlogsmisdaden hebben begaan in Orahovac.

Damen denkt dat het allemaal met een sisser afloopt. Sinds enkele weken zitten er ook Russen in Malisevo, een plaatsje ten noorden van Orahovac. Ook daar was aanvankelijk veel verzet van Albanezen en was gedreigd met acties. "Maar er is niets gebeurd", aldus Damen. "De bevolking geeft de Russen de kans hun werk te doen. De verstandhouding is goed."

Posters
Inmiddels leveren de Serviërs in Orahovac massaal hun wapens in bij de militairen van de Gele Rijders. De Nederlanders hadden via posters opgeroepen om het wapentuig vrijwillig af te geven. Wie dat niet doet, wordt gearresteerd.

De aankondiging van arrestaties heeft kennelijk effect gehad, vermoedt Damen. Hij denkt ook dat de arrestatie van drie Servische oorlogsmisdadigers in Orahovac, vrijdag, heeft meegespeeld.

Volgens Damen ligt ook de ontwapening van het Kosovo-Bevrijdingsleger UÇK op schema. Volgens het stappenplan moest het UÇK eind deze week 60 procent van zijn wapens hebben ingeleverd. Daaraan is voldaan, aldus de overste.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.