De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
23 augustus 1999

 


[Postbank]
[Quicklink]
[BOL, voor al uw boeken]
[Dell]
[CMG]
[Postbank Aandelenfonds]
[Primafoon]

Weer agenten dupe van uitgaansgeweld

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, maandag

Opnieuw zijn politieagenten het afgelopen weekeinde doelwit geweest van dronken relschoppers.

In Amersfoort raakten zaterdagavond vier agenten gewond bij een massale vechtpartij op de Hof in het centrum. Een van de agenten voelden zich door de dronken menigte zo bedreigd dat hij in het drukke uitgaansgebied een waarschuwingsschot loste.

In Volendam hebben zo'n tachtig tot negentig personen zaterdagnacht vlakbij discotheek Movies twee politieagenten geschopt en geslagen. De agenten liepen geen letsel op.

Volgens de politiemensen hing er bij de discotheek in Volendam een gespannen sfeer rond sluitingstijd. Nadat zij een man hadden aangesproken op zijn gedrag - hij had een ander geschopt - provoceerde hij de agenten. Vervolgens weigerde hij weg te gaan. Na enig duw- en trekwerk escaleerde het voorval en keerde een grote groep mensen zich tegen de agenten. Daarbij schopten en sloegen zij de politiemannen.

Ter verdediging sloegen zij enkele mensen met de wapenstok en zetten zij de diensthond in. Toen assistentie arriveerde, werd de rust enigszins hersteld en was een gedeelte van de groep weggelopen. Om verdere escalatie te voorkomen, is geen verdere actie ondernomen.

In Amersfoort was de politie eveneens uitgerukt om een einde te maken aan een vechtpartij. Daarop keerden de vechtersbazen zich tegen de agenten die zich even later ook moesten verweren tegen het massaal toegestroomde uitgaanspubliek dat het voor de vechtersbazen opnam.

Om de uiteindelijke rust te herstellen moest de politie in totaal 35 man inzetten die zes arrestaties verrichtten.

Claim
In een poging het toenemende geweld tegen de politie te keren maakte afgelopen week de Raad van Commissarissen bekend dat geweldplegers tegen de politie ook in hun portemonnee getroffen zullen worden. Zo zal het opsteken van de middelvinger de dader 250 gulden gaan kosten. Naast de boete kan de dader rekenen op een civielrechterlijke claim zodat de personeelskosten voor mishandelde politie-agenten in rekening gebracht kunnen worden bij de daders.

Verzet tegen een aanhouding kan door de rechter bestraft worden met maximaal een jaar cel of een boete van 10.000 gulden boete. Veelal echter worden lagere straffen opgelegd, omgezet in taakstraffen.

Het geweld tegen politie-agenten is de laatste jaren fors toegenomen. Vooral in uitgaansgebieden zijn agenten een dankbaar doelwit geworden van veelal dronken jeugd. Zo registreerden de parketten in vier jaar tijd een vertienvoudiging van het aantal misdragingen jegens de politie, van 122 in 1994 tot 1214 in 1998.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.