De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[V & L informatica]
[Eurocard MasterCard]
[Prive Roddelbox]

Oranje kiest de aanval

Rijkaard geeft Hasselbaink aanwijzingen

door Valentijn Driessen - KOPENHAGEN, woensdag
foto: Hans van Tilburg

Bondscoach Frank Rijkaard zet vanavond in de oefeninterland tegen Denemarken een nieuwe toon. Tot op heden ging de Amsterdammer van een nagenoeg vast concept uit en wisselde eigenlijk alleen de personele bezetting. Vanavond in het met 16.000 toeschouwers lang niet uitverkochte Idreatsparken komt Rijkaard met een andere variant, ingevuld door andere spelers. Deels noodgedwongen, deels vrijwillig.

Zelf noemt de bondscoach zijn wijziging een nuanceverschil. Hij stapt al of niet tijdelijk af van twee man naast elkaar centraal op het middenveld en kiest daar voor een ruit. Een systeem dat dichter bij de WK-formatie ligt. Tot dusver vormde Edgar Davids altijd met Ronald de Boer of Clarence Seedorf het middenveld met twee spelers aan de flanken. Bij afwezigheid van de geschorste Davids wordt de middenlinie nu bezet met Wim Jonk, net voor de verdediging, en Patrick Kluivert achter de spitsen Ruud van Nistelrooy en Jerrel Hasselbaink. Aan de buitenkanten staan Phillip Cocu en Boudewijn Zenden.

"Misschien een opvallende variant, maar ik wil diverse spelers aan het werk zien en daarvoor is de wedstrijd tegen Denemarken een goede gelegenheid. Ik heb naar de Denen gekeken en ben benieuwd hoe ze dit verdedigend oplossen omdat ze gewend zijn op één lijn te spelen", weet de bondscoach. De aanpassing is op het lijf van Wim Jonk geschreven. Hij heeft een goede pass en Rijkaard voorziet hem in principe van vijf aanspeelpunten. Of het offensieve idee van de bondscoach uit de verf komt, zal grotendeels afhangen van de beweging bij de mensen voorin.

Rijkaard vervolgt: "Het accent ligt in feite nog meer naar voren. Zoiets brengt risico's met zich mee, wat veel discipline vraagt van de achterste vijf met Michael Reiziger, Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst en op doel Edwin van der Sar. Rijkaard hield zich gisteren op de laatste oefensessie intensief bezig met middenveld en aanval. "Als coach heb je weinig dagen om met de groep te werken. Je probeert iets en dan moet je daarover praten met die jongens en ze aangeven wat je van ze verwacht."

De 'move' van bondscoach Frank Rijkaard moet ook een teken zijn voor Ronald de Boer en Clarence Seedorf, die tot dusver onvoldoende overtuigden op het middenveld. Het geduld is niet eeuwig en bij een volgende gelegenheid moeten ze zich beter manifesteren. Lukt de opzet van Rijkaard met de ruit op het middenveld dan heeft hij tenminste een alternatief voor handen. "Ik streef naar een dubbele bezetting op elke plaats. Misschien kan ik dit systeem met deze invulling ook in de toekomst eens gebruiken."

Op de vraag of het zin heeft om dit te oefenen tegen de Denen hoeft Rijkaard niet lang na te denken. "Denemarken moet twee belangrijke kwalificatie-interlands spelen begin volgende maand. Ze nemen deze wedstrijd heel serieus en daarom hecht ik veel waarde aan de interland en ons spel daarin."

De bondscoach heeft trouwens nog geïnformeerd of Jerrel Hasselbaink speelgerechtigd was ondanks de financiële problemen tussen z'n oude club Leeds United en nieuwe vereniging Atletico Madrid. De Spanjaarden hebben de afgesproken 20 miljoen gulden en de bankgarantie voor de andere 20 miljoen gulden nog niet overlegd. "Ik heb de verzekering gekregen dat hij gewoon mag spelen."

Waar iedereen vooraf opgaf van een niemendalletje tegen Denemarken heeft bondscoach Frank Rijkaard het duel plotseling een explosieve lading meegegeven. Zo lukt het de Amsterdammer tot dusver om ieder duel impact te geven. Hoewel er niets op het spel staat en verlies niet noodlottig is. Oranje moet na een jaar trouwens wel weer eens winnen want voor het moreel is het beter om met enkele goede overwinningen aan de start van het EK te verschijnen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.