De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[V & L informatica]
[Eurocard MasterCard]
[Prive Roddelbox]

Trip Denemarken in teken
van testwerk Han Berger

door Yoeri van den Busken - SVENDBORG, woensdag
foto: Hans van Tilburg

Mark van BommelWie het olympisch elftal aan het werk wil zien, moet reizen. Terwijl de 'grote jongens' zijn neergestreken in Kopenhagen, op enkele minuten van het vliegveld, trok de selectie van Han Berger zich gisteren direct na aankomst terug in een uithoek van Denemarken. Het is een traditie geworden. Wedstrijden van het olympisch elftal worden tegenwoordig in de meeste Europese landen gepaard aan een soort promotour. Oranje ervoer het eerder op Cyprus en in Oostenrijk en Spanje; deze keer is het, 'of all places', het diep op de landkaart weggestopte Svendborg. Op dit voormalige schiereiland begint voor Oranje de voorbereiding op de laatste en belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd 7 september tegen Israël.

Het lijkt een ultra-intensieve missie: drie uur reizen, vanmiddag om 12.30 voetballen, terug naar Kopenhagen, het Nederlands A-elftal bewonderen en 's nachts weer in het vliegtuig richting Nederland stappen. Komt bij dat Berger een groot aantal spelers vaste waarden zoals John Nieuwenburg, John de Jong en Niels Oude Kamphuis mist vanwege blessures. "Daarom moeten we van de nood een deugd maken", aldus de bondscoach na de training in het stadion in pocketformaat, waar de onbeduidende eerste-divisieclub Svendborg Forenede Boldklubber resideert.

Op de glad geschoren grasmat neemt Berger vandaag de gelegenheid te baat om enkele nieuwe jongelingen van zijn grote kandidatenlijst van veertig potentiële olympiërs aan het werk te zien. Twee spelers maken sowieso hun debuut in de basis: op de linksbackpositie Pascal Bosschaart (FC Utrecht) en op het middenveld Tom van der Leegte (RKC). Laatstgenoemde zit al langer bij de selectie, maar moest liefst drie keer op rij geblesseerd afhaken. Bosschaart kan zijn kans pakken op de positie die in Bergers formatie al enige tijd een bron van onzekerheid is. "We hebben daar al langer een probleem, tot het moment dat Tim de Cler zich leek aan te dienen als vaste man. Tim heeft echter geen goede voorbereiding achter de rug, terwijl Bosschaart elke week speelt bij FC Utrecht en zich goed ontwikkelt", aldus Berger, die aanvankelijk beide spelers had willen testen tegen de Denen. Ajacied De Cler meldde zich maandag echter geblesseerd af. Saillant detail is dat Bosschaart een bekende tegenstander ontmoet: de pijlsnelle PSV-aanvaller Dennis Rommedahl.

Een andere nuttige verandering die Berger vanmiddag doorvoert, is het doorschuiven van spelmaker Mark van Bommel naar het middenveld. De kersverse PSV'er speelt in de olympische ploeg al enige tijd naast zijn voormalige ploeggenoot Kevin Hofland (Fortuna Sittard) als centrale verdediger. "Maar tegen sterke ploegen zoals Spanje komen we in de problemen en missen we Mark bovendien in de opbouw", zei Berger over zijn belangrijkste speler. Vandaag beginnen Humphrey Rudge (Roda JC) en Hofland naast elkaar in het centrum, zodat Van Bommel de regie naar zich toe kan trekken zoals hij dat inmiddels ook bij PSV doet.

Opstelling olympisch elftal: Zegers; Jaliens, Rudge, Hofland, Bosschaart; Cairo, Van der Leegte, Van Bommel, Bouma; Bruggink, Vennegoor of Hesselink.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.