De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Werkgevers fel tegen
vierdaagse werkweek

door Mirjam Brinks - AMSTERDAM, woensdag

De werkgeversorganisaties in ons land keren zich fel tegen een vierdaagse werkweek. VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie in ons land, noemt het voorstel van Lodewijk de Waal "absoluut onbespreekbaar." "Zoals het plan er nu ligt, betekent vier dagen per week werken arbeidsduurverkorting en dat mag zeer zeker niet gebeuren", zegt R. de Leij, directeur Sociale Zaken van VNO-NCW.

Een vierdaagse werkweek ter bestrijding van de verkeersfiles en ten gerieve van het privéleven heeft ook volgens MKB-voorzitter Hans de Boer verstrekkende gevolgen voor het sociaal economische klimaat in Nederland. Hij noemt dit FNV-initiatief dan ook een "lachertje."

"In deze tijd waar de krapte op de arbeidsmarkt steeds nijpender wordt, is het zeer onverstandig om hierover te gaan nadenken", meent de MKB-voorman. Net als De Leij vreest ook De Boer voor een verdere inperking van het arbeidsaanbod. "Tevens worden hiermee mogelijkheden voor flexibele oplossingen terzijde geschoven."

Bovendien is het volgens de MKB-voorzitter voor kleine bedrijven met minder dan tien mensen onmogelijk om zodanig te gaan schuiven dat het personeel nog maar vier dagen per week actief is voor het bedrijf.

VNO-NCW is vooral bang dat invoering van de verkorte werkweek betekent dat het Nederlandse bedrijfsleven straks op donderdagavond al plat ligt. "Daar is toch niemand bij gebaat", meent De Leij.

Het voorstel van De Waal roept bij de directeur Sociale Zaken te veel associaties op met de invoering van de vijfdaagse werkweek in de jaren '60. Dat ging volgens hem ook gepaard met een collectieve arbeidsduurverkorting.

De twee werkgeversorganisaties zeggen beide wel voorstander te zijn van het anders organiseren van arbeid. Zo moet het volgens De Leij mogelijk worden gemaakt om eerder te beginnen of later te eindigen. Ook is VNO-NCW er voorstander van om de bedrijfstijd uit te breiden en de zaterdag erbij te nemen.

"Als deze dag een normale werkdag wordt, kan de arbeid optimaal over zes dagen worden verspreid, met alle mooie gevolgen van dien voor het file-probleem. Louter een vierdaagse werkweek instellen zal het aantal files op de Nederlandse wegen echt niet doen afnemen", meent de directeur Sociale Zaken van VNO-NCW.

Bij MKB Nederland pleiten ze al langer voor een zogeheten 'urenmodel'. Dit betekent dat werknemers veel flexibeler ingezet worden. "Dan is het best mogelijk dat iemand in rustige periodes misschien wel vier dagen werkt, of in sommige gevallen maar drie. "Daar moet dan wel tegenover staan dat bij drukte vanzelfsprekend weer vijf dagen wordt gewerkt."

De werkgeversvereniging voor het bankbedrijf (WGVB) noemt vooral het tijdstip waarop het idee voor een verkorte werkweek wordt gelanceerd, zeer ongelukkig. "Gezien het enorme personeelstekort, verwacht ik voorlopig vanuit werkgeverskant dan ook zeer weinig belangstelling voor een vierdaagse werkweek", zegt J. Ruiter van WGVB.

In het bedrijfsleven is de bankensector op dit moment wel de sector waar deze verkorte werkweek het verst is ingevoerd. Ruiter: "Zeker tien procent van de arbeidskrachten werkt bij ons vier dagen per week. Het zijn voornamelijk mensen die in de productie werkzaam zijn, want daar zijn de werkzaamheden vrij eenvoudig over te dragen."

De WGVB sluit niet uit dat in de toekomst, als de personeelsproblemen enigszins zijn opgelost, meer mensen kiezen voor een vierdaagse werkweek. "Medewerkers krijgen immers steeds meer behoefte aan vrije tijd."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.