De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
18 augustus 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Inflatie juli valt mee

NEW YORK, woensdag

Wall Street haalde opgelucht adem nadat gisteren bekend werd dat de consumentenprijzen, een van de belangrijkste inflatiegraadmeters, over de maand juli volgens verwachting met 0,3 procent zijn gestegen. Zonder de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel kwam de stijging uit op 0,2 procent volgens het Amerikaanse ministerie van Handel.

De Dow Jones sloot in aansluiting op het nieuws 70.29 punten hoger en belandde met een slotstand van 11.117,08 punten weer boven de 11.000 puntengrens.

De bekendmaking van het cijfersover de maand juli werd op de financiële markten met spanning tegemoet gezien, omdat dit een sterke aanwijzing vormt voor de toekomstige renteontwikkeling in de VS.

Op 24 augustus vergaderen de Amerikaanse centrale banken over een mogelijke renteverhoging. Nu de ontwikkeling van de consumentenprijzen meevalt zal volgens analisten de stijging waarschijnlijk niet meer bedragen dan 0,25 procent. Deze stijging is al grotendeels verdisconteerd in de koersen. Verder bestaat er goede hoop dat het bij deze renteverhoging zal blijven en dat er niet nog een komt in oktober.

Deze hoop stuwde de financiële waarden op. Zij waren de smaakmakers terwijl de technologiefondsen, een dag eerder nog volop in de belangstelling door goede cijfers van Hewlett Packard, terrein moesten prijsgeven.

JP Morgen profiteerde uiteindelijk slechts licht van de positieve stemming en pakte $½ winst op $134½. American Express was een van de weinige uitschieters onder de Dow-fondsen met een winst van $4½ op $140¼. Citigroup dikte $1¼ aan op $47 5/8.

Bij de technologiefondsen was de stemming minder zonnig. Hewlett Packard moest door winstnemingen $6½ terug op $104. IBM deelde de misère van HP niet en pakte $1 erbij op $128½.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro tegen het eind van de handel op $1,0515 na een slot van $1,0510 in Amsterdam. De notering van de dollar tegenover de gulden ging omlaag van ƒ2,0970 naar ƒ2,0955.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.